19 Ocak 2016 Salı

KIYMALI KÖMBE

Çok lezzetli bir hamur işi ,Kat kat görünümlü ve çıtır çıtır.
Hamuru yoğurup maya alana kadar içini hazırlayabilirsiniz.Ben hamuru sabah kahvaltıdan önce yoğurdum.Kahvaltımı yapana kadar mayası geldi.Ben mutfağı çok seviyorum ama fazla zaman geçirmeyi sevmiyorum.Onun için zamanımı en iyi şekilde harcamak için planlı çalışıyorum.




MALZEMELER

  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yumurta
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 4 su bardağı dolusu un
  • Arasına sürmek için 2 kaşık tereyağı ( oda sıcaklığında )
İÇ MALZEMESİ
  • 300 gr dana kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 3 adet sivri biber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet domates veya domates püresi
  • 3 dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • karabiber,pul biber ve kekik ( damak tadınıza göre )
Üzeri için;
  • 1 adet yumurta sarısı 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
  1. Hamur malzemelerinden su,süt,sıvı yağ ,yoğurt ve yumurta çatalla karıştırılır.İçerisine toz maya tuz ,şeker ve un eklenir.Ele yapışmayan hamur elde edene kadar un eklenek yoğurulur.Üzeri kapatılıp ılık yerde 1 saat mayalanmaya bırakılır.
  2. İç malzemelerden soğanlar yemeklik doğranır.Biberler incecik doğranır.Geniş bir tavada zeytinyağı ile soğan ve biberler sote edilir.Beş dakika sonra içerisine kıyma ve domates rendesi eklenir.Kıyma pişene kadar karıştırılır.İçerisine ince kıyılmış maydanoz ,tuz ve baharatlar eklenir.Sonra ılınması için bekletilir.
  3. Mayalanan hamur tekrar tezgahta yoğurularak gaz kabarcıkları yok edilir.İki parçaya ayrılan hamur merdane ile yemek tabağı büyüklüğünde açınız.Üzerine tereyağı sürüp zarf şeklinde kapatınız..Diğer hamur bezesinede aynı işlem uygulanır.
  4. Zarf şeklindeki yağlı hamuru tekrar tepsi büyüklüğünde açınız. Fırın kağıdı serili tepsiye yerleştiriniz.Üzerine ılınan kıymalı harcı yayınız.Diğer hamuruda açıp üzerine kapatınız.
  5. Bir adet yumurta sarısını bir yemek kaşığı zeytinyağı ile çırptıktan sonra üzerine sürünüz.
  6. Üzerine susam serpiniz.Kömbeyi kare şeklinde kesiniz.
  7. Önceden 180 derece ısıtılan fırında 20-25 dakika üzeri kızarana kadar pişiriniz.
  8. Çay veya ayranla servis yapınız.
  9. Afiyet olsun
PÜF
Un ölçüsü bardak ve yumurta büyüklüğüne göre değişebilir.Unu yavaş yavaş ekleyiniz.
NOT
Ben bu tarifi Geçen kurban bayramında Antalya 'da yaptım.Hava çok sıcak olduğu için konuklarıma limonata ile servis yaptım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder