21 Aralık 2014 Pazar

BEYAZ LAHANA VE HAVUÇ TURŞUSU

Orta boy seyrek lahanadan ,etli lahana sarması ve küçük damarlı kısımlarından da turşu hazırladım.







MALZEMELER

  • Orta boy lahana 
  • 1 adet orta boy havuç
  • Su
  • Turşu tuzu
  • 1 baş sarımsak
  • Üzüm sirkesi
  • 1 Litrelik cam kavanoz
YAPILIŞI
  1. Lahanayı yıkadıktan sonra kök kısmını sivri uçlu bıçakla çevresinden itibaren kesip çıkarınız
  2. Yaprakların geniş olanlarını ayırınız ( dolma sarmak için haşlayınız )
  3. Sarılamayacak kadar küçük yaprakları ve damarlarını cam kavanoza sıkıştırınız.
  4. Aralarına kazınmış havucu iki parmak genişliğinde kesip yerleştiriniz.
  5. Sarımsakların kabuklarını çıkarıp kavanoza yerleştiriniz.
  6. Bir su bardağı sıcak su içerisinde iki yemek kaşığı tuzu eritiniz.
  7. Tuzlu su soğuduktan sonra kavanozun içerisine boşaltınız.
  8. Üzerinede alabildiği kadar sirke dökünüz.
  9. Bir hafta mutfak tezgahında bekletiniz.Sonra soğuk yere kaldırınız.
  10. İki hafta sonra yenebilir lezzete gelecektir.
  11. AFİYET OLSUN
PÜF
Lahanaları haşlamadan turşu kurduğumuz için ilk hafta sıcak yerde bekletiniz.İki günde bir turşuyu çalkalayınız.Üstünde bakteri oluşmaması için, oluşanıda kaşıkla alınız
NOT
Lahana turşusunu bir ayda tüketip yenisini kurunuz.Lahananın tadı çabuk bozuluyor.
Ev turşularını az tuzlu ve sirke ile kurarsanız.Kendi kendine fermante olduğundan ,bağışıklık sistemini koruyor.İçerisinde oluşan yararlı bakteriler kışın vücud  direncini koruyor.Ülkemizde her meyve ve sebzeden turşular kuruluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder