1 Mart 2018 Perşembe

KIZILCIK MARMELATI

Çok sevdiğim marmelatı genelde her yıl 1 kg olarak yapmak isterim.Bu sene Bodrum'da pazardan taze aldım ve yaptım.
Bizim yörede adı kirendir.Bir anımı sizlerle paylaşmak isterim.Sevgili Suna'ın babasının Tirilye'deki evlerinde kiren kaynatıp marmelatını yapacağız 15 yıl önceydi ben suyunu ziyan etmeyelim votka ile akşam kokteyl yaparız dedim.Biz marmelatı yaptık sonra kızılcık suyuyla votkayı karıştırdık ve içiyor sohbet ediyoruz.Gece yarısı amca lavaboya indi bize ne yaptığımızı sordu bizde marmelat yapıyoruz dedik.İçtiğimizi söyleyemedik amca o zaman 95 yaşındaydı.Nurlarda yatsın.Sonra biz yatmak için odalarımıza çıktık. Suna bağırıyor ''Semihal yatağımın üzerindeki kediyi kovala'' diye,sokak kedisi eve girmiş Suna çok korkar.Ev 3 katlı ahşap konak sokak kapısını açık bırakıp kediyi yukarıdan kovaladık.Bizlerde yattık.Sabah amca Suna'ya '' gece siz içkimi içtiniz?'' demiş,Suna'da ''yok baba neden ki ''dediğinde amca ''sabah kalktım sokak kapısı
 açıktı ''dediğinde Suna ne diyeceğini şaşırmış.Her kızılcık marmelatı yaptığımda aklıma gelir.Suna'da her yıl yapar bana da verir.
MALZEMELER

  • 1 kg olgun kızılcık
  • 600g toz şeker
  • 1/2 limon suyu
YAPILIŞI
  1. Kızılcıkları bol suda yıkayınız
  2. Tencerede üzerini geçene kadar su koyup kaynatınız.Kaynatıktan 10 dakika sonra altını kapatıp 3 saat ağzı kapalı bekletiniz.
  3. Süzgece alıp süzünüz.Sakın suyunu dökmeyiniz.Ben bu sene suyuna şeker ekleyip likör yaptım.Henüz servis etmedim.Dinleniyor.
  4. Süzülen kirenleri avuç içi ile, ileri geri süzgeçten geçiriniz.Bu işi yaparken ellerinize eldiven takınız.
  5. Çekirdeklerinden ayrılan kızılcığı şekerle karıştırınız.
  6. Ertesi gün 10 dakika kaynatınız.İçerisine limon sıkıp altını kapatınız.
  7. Sıcakken kavanoza alıp ağzının kapağını sıkıca kapatıp ,kavanozu ters çeviriniz.
  8. Kahvaltıda ekmeklerinizin üzerine sürüp servis yapınız.
  9. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder