26 Eylül 2024 Perşembe

LYON TATİLİ( 1)

 Sevgili Songül ve Philp’in davetlisi olarak 17 Nisan 2024 tarihinde Lyon’a gittim.Sevgili arkadaşım çok sevdiğim darı lale buketi ile beni havaalanında karşıladı.Sabiha Gökçen havaalanından 3 saatlik uçuşla Lyon’a indim.(Pegasus ‘un CUMHURİYET UÇAĞI ile )





Lyon havaalanından şehir merkezine tramvay ile 30 dakika 16 € yada otobüs 2€ ile şehir merkezine ulaşım yapılıyor.
Sohbet ederek yolun nasıl geçtiğini anlamadık.Eve geldiğimizde eşi Philip ve gofret (tüylü can)bizi karşıladı.Gofret’le ilk kez karşılaştık.Birbirimizi sevdik❤️Balkonda hoş geldin aperatifi ile sohbet  edildi.Bana hazırlanan odaya yerleştikten sonra Gofret için dışarıya gezintiye çıktık.Bol yeşillikli  geniş sokak ve caddeler.









Gün o kadar uzun geldiki bana sabah 06 dan gece 22.30 da  kanapede uyuklamaya başladım 
Ertesi gün arkadaşımın evine çok yakın fırına gittik .sabah ekmeğimizi aldık.Çevresindeki eczane,market keşiflerinden sonra güzel bir kahvaltı sonrası Gar’a gidip ertesi gün gideceğimiz Cenevre tren biletimizi aldık.
Lyon Gar’ının içinden geçerek arkasındaki büyük AVM ve içerisindeki carroufour ‘a gittik.Buraya kadar yalnızca yürüdük.Yaklaşık 800 metre uzaklık.Günlük ortalama 15 bin adım atarak Lyon sokaklarında gezdik.Alış-veriş yaptık.Tarih ,kültür ve gastronomi ile güzel yemekleri arkadaşımın ve eşinin elinden taddım.Mişelin yıldızı restaurantları MAZEL ‘lerin eviydi bence🥰

PATLICANLI BULGUR

 Bugün sevgili yazlık komşumun gün batımı daveti için yaptım.Oldukça pratik ve hafif meze olarak sofralarınızda yer alacaktır.Aynı zamanda görüntüsü de masayı zenginleştiriyor 







MALZEMELER

  • 1 adet patlıcan 
  • 1 su bardağı ince bulgur 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı dolusu haşlanmış mısır taneleri
  • 1 çorba kaşığı kaperi turşusu yada kornişon turşu dilimleri
  • Tuz,karabiber
  • Kırmızı toz biber
YAPILIŞI
  1. Patlıcanı verevine dilimleyip yağladıktan sonra ızgarada veya tost makinasında kızartınız
  2. Diğer malzemeleri derin bir kapta karıştırınız 
  3. Kelepçe kalıbın kenarlarına patlıcan dilimlerini sıralayınız 
  4. İçerisine yoğurtlu karışımı sıkıca bastırarak yerleştiriniz.
  5. Buzdolabında bir kaç saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz 
  6. Sevdiklerinizle beraber afiyet olsun 

17 Ağustos 2024 Cumartesi

SARI KABAKLI LAZANYA








Halloween gelmeden marketlerden kabak alırım.Ekim sonunda kabakları değerlendiririm.2 yıl önce yazlık komşularıma hazırlamıştım.Şarap mönüsünün yanında sıcak vejeteryan sunum olmuştu 

MALZEMELER 

  • 1 paket lazanya 
  • 500 mL süt
  • 1 çay bardağı kaşığı zeytinyağ 
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 kg sarı kabak
  • 3 dal yeşil soğan 
  • 100 g taze kaşar
  • 4 yemek kaşığı toz parmesan
  • Tuz,karabiber 
YAPILIŞI
  1. Kabağın kabuğunu soyup iri doğrayıp tuzlu az su ile haşlayınız.
  2. Derin bir kaba yağın yarısını koyup un ile kavurunuz.Unun kokusu gidince karıştırarak soğuk sütü ekleyiniz.İçerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırmaya devam ediniz.Katılaşıp bir taşım kaymayan beşemal sosun altını kapatınız 
  3. Haşlanan ve yumuşayan kabakları püre haline getiriniz.İçerisine  kalan yağı ve ince doğranmış taze soğan yapraklarını ekleyip karıştırınız .
  4. Fırın kabını yağlayıp lazanya yapraklarını bir sıra dizelim.Üzerine sos ,kabak püresi ve rende taze kaşarı sıralayalım Bu şekilde 4 sıra lazanya sıraladıktan sonra en üst katına yalnızca sos ve parmesan peynirini koyunuz
  5. Kenarından bir su bardağı ılık su ekleyip 200 derece önceden ısıtılan fırında üzeri kızarana kadar pişiriniz 
  6. Sevdiklerinizle beraber afiyet olsun 
Not:
Kabak püresini ve kaşar rendesini 3 eşit
Beşemal sosu 4 eşit şekilde ayarlayalım 

KARİDESLİ PİLAV

 25 yıldır severek yaptığım bu tarifimi yayınlamadığımı fark ettim.Bazen zerdeçallı bazen de  kapya biberli yapıyorum.Gelelim yapılışına ,







MALZEMELER

  • 250 g  dondurulmuş karides (et karides tercihim)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı dolusu pirinç ( basmati tercihim)
  • 10 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber 
YAPILIŞI 
  1. Pilav tenceresinde yemeklik doğranan soğanı zeytinyağında hafif kavurun.İçerisine doğranmış sarımsak ve suyu süzülen karidesleri kavuralım.
  2. Karidesler turuncu renk alınca pirinci ilave edip kavuralım.Baharatlarını ,tuzu  ve 2 su bardağı sıcak suyu ekleyip önce buhar çıkana kadar harlı sonra kısık ateşte suyu çekene kadar pişirelim 
  3. Servis de içerisine ince kıyılmış maydanozlarla servis yapalım
  4. Ağız tadıyla afiyet olsun
Not:
Kapya biberli yaptığımda soğan ile ince kıyılmış biberi kavurup ,zerdeçal eklemeden pilav karidesle pişirilir.Servisde içerisine yeşil soğan yapraklarını ince kıyıp ekleyebilirsiniz.Tabiki frenk soğanı daha fazla yakışacaktır.





16 Ağustos 2024 Cuma

PEYNİR MEZESİ

 






Girit mezesi tadında yaptığım lezzetli atıştırmalık,meze ve ya kahvaltı da yenebilir.

Evdeki peynirlerle yaptım.Şarap sunumunda kraker üstlerine rahatlıkla sürülebilinir lezzet

MALZEMELER

  • 1 çay bardağı lor
  • 1 çay bardağı tulum peyniri
  • 1/2 çay bardağı çeviz
  • 3 adet domates kurusu 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı çörek otu
  • 1 çay kaşığı pul biber 
  • 1 çay limon kekiği 
  • 1 /2 çay bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI 
  1. Çörek otu hariç bütün malzemeleri blendarden geçiriniz
  2. İçerisine çörek otunu koyup kaşıkla karıştırınız.Peynir tuz oranına göre tuz ekleyebilirsiniz 
  3. Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı ve yeşil zeytinle süsleyiniz 
  4. Hoş sohbetler eşliğinde sevdiklerinizle afiyet olsun

27 Haziran 2024 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

 


Bugün Gümüşlük pazarında Fatma teyzenin topladığı taze çiçekleri aldım.Evde hemen yapmak için zaman kolladım.Zira çiçekleri sabah erken topluyorlar.Kapanmadan yapmak lazım.

Öncelikle tek tek narince yıkadım.Süzgece aldım.Ben Bodrum usulü yaptım.


Bu arada 1 adet soğanı yemeklik doğrarım.

1 çay bardağı yıkanmış süzülmüş pirince ekledim.

İçerisine taze nane kıydım.

Domates doğradım.

Zeytinyağı

Tuz,karabiber ve toz şeker

Ekledim 



Çiçeğin ortasındaki polen tozunu koparıp attıktan sonra çiçeğin içerisine bir çay kaşığı karışımdan koyup taç yapraklarını üst üste gelecek şekilde kapatıyorum

Tencereye sıkı sıkı yerleştirdikten sonra üzerine tabak kapatıp tuz ve suyunu üzerine gelecek şekilde ekliyorum.



Önce harlı ateşte buhar çıkana  kadar sonra kısık ateşte 30 dakika pişirdikten sonra ocağı kapatınız.Tencere soğuduktan sonra üzerine zeytinyağı döküp servis tabağına alınız 



Sevdiklerinizle beraber afiyet olsun🧿

26 Mayıs 2024 Pazar

BODRUM BEGONVİL LİKÖRÜ

 Merhabalar sevgili takipçilerim.

Bodrum’da olup da begonvil likörü denemeden olmazdı.Balkon kenarlarını süsleyen begonvillerle hemen yapılıp bir kaç saatte içilebilen bir lezzetde…

Rengi şahane kokusuz bir likör oluyor.Ben içerisine şeker olarak çilek reçeli ile tadlandırınca kokteyl tadında oldu.Gelincik ve kaktüs meyvesi liköründen sonra ,Bodrum begonvil likörüm hazır.4 gün sonra içilebilir kıvamda oldu.Gelelim tarife,balkon  kenarındaki begonvilden bir tutam kopardım.Bol suda yıkayıp süzgece alalım.


Yaptığım likörü ,Dün gece sevgili yazlık komşumuz

Gizem &Yiğit ve Duru ‘nun mangal partisine götürdük. Nazik davetlerine çok teşekkür ederiz.Evlerinde güle güle otursunlar 🧿






MALZEMELER

  • 1 kase dolusu begonvil çiçeği
  • 1 adet limon suyu
  • 1 çorba kaşığı çilek reçeli (Benim yaptığım Gümüşlük çileği) yada bir çay bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı votka
  • 2 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI
  1. Bol suda yıkanıp süzgece alınan begonvil çiçeklerini derin bir kapta sıcak suda 1 saat bekletelim
  2. Süzdükten sonra cam şişeye alalıım.
  3. İçerisine 2 su bardağı oda sıcaklığında su ekleyelim
  4. İçerisine çilek reçeli ve limon suyu ekleyelim.Karıştırdıktan sonra tekrar süzelim.
  5. İçerisine alkolüde ekleyip tekrar karıştıralım.
  6. Ağzını kapatıp Bir gece bekletelim.
  7. Sonra buzdolabında soğuduktan sonra kahve yanında yada shout olarak  servis edelim.
  8. Sevdiklerinizle beraber yaz akşamlarının tadını çıkarın
NOT: İçerisine alkol eklenilmezse yaz içeçeği olarak da çok güzel

11 Mayıs 2024 Cumartesi

PHILP’in POLENTA YEMEĞİ

 









Arkadaşım Songül Fransa/Lyon da yaşıyor.Kendisi Fransız ile evli ,Fransa’ya tatile gittim.Bu pazar eşi Philp bu yemeği yaptı.Çok beğendim.İçeriğinde mısır olan her yemek çok güzel oluyor.Rahmetli annem ile babam pazar günleri Mısır pastası (Çerkez pastası)yaparlardı.Ona çok benzettim.

Tarifini bizim ülkemize göre uyarlamaya çalışacağım.Bu tarif Mısır irmiği ile yapılıyor.Türkiye’de bulabilirseniz onunla yapabilirsiniz.Ben mısır unu ile tarif yazacağım

MALZEMELER

POLENTA MALZEMESİ

  • 2 su bardağı mısır unu
  • 2su bardağı su
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 100 g rende kaşar peyniri
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
ET GARNİTÜR 
  • 500 g süt danası kuşbaşı et
  • 3 adet pırasanın beyaz kısmı
  • 3 adet havuç
  • 200 g mantar
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • Karabiber ,tuz


YAPILIŞI
  1. Su ve sütü tereyağında kaynatıp içerisine tuzu ekleyelim
  2. Mısır ununu karıştırarak sürekli karıştıralım.Katılaştığında ocağın altını kapatalım
  3. İçerisine yumurtayı tek tek kırıp karıştıralım.Kaşar peynirinide ekleyelim 
  4. Yağlanmış kalıba polentayı boşaltıp katılaşana kadar bir kaç saat bekletelim.
  5. Bu arada pırasanın beyaz kısımlarını ince doğrayalım 
  6. Döküm tencerede yoksa başka tencerede yağ ile pırasaları kavuralım
  7. İçerisine etleri  alıp pişirelim.Et yumuşayana kadar yaklaşık bir saat kısık ateşte 
  8. İçerisine küp doğranmış havuç ve mantarlarıda ekleyip pişirelim
  9. Karışıma un ekleyip boza kıvamında meyanesini yapıp tuz ve karabiber ile tadlandıralım
  10. Serviste polenta hamurunu dilimleyip üzerine et karışımını döküp servis yapalım
  11. Sevdiklerinizle beraber afiyet olsun
Not:Bu tarifte Philp’in kullandığı kalıp annesinden kalan aile yadigarı güzel kalıp ve döküm tencerede yapıldı.