Sevgili takipçilerim
Uzun zamandır evde evde ekmek yapmıyordum.Ağız tadıma uygun ekmeği yılın 7 ay yaşadığım Bodrum’da yiyorum.Bodrum köylüsünün yaptığı ekmek çok güzeldi.Geçen hafta İstanbul ‘a döndük.Ancak çok sevdiğim ekmeği bulamadım.
Evde karakılçık buğdayım vardı.Denemek istedim.Gece yarısı sı hamuru makinada yoğurup buzdolabında 15 saat yavaş mayalanmasını sağladım.Sonuç mükemmel oldu.
MALZEMELER
- 500 g karakılçık buğdayı
- 250 g beyaz buğday unu
- 1 paket instang maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 3 su bardağı ılık su ( su miktarını dikkatle yapalım)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
- Büyük yoğurma kabına unu ekleyiniz(Ben hamur yoğurma makinası kullandım)
- Ortasını elinizle açıp içerisine maya ,şeker ve bir bardak su ile karıştırınız.5 dakika köpürmesi için bekleyelim
- Unun kenarlarına tuzu serpiştirelim
- Yavaş yavaş su ekleyip ele hafif yapışan hamur yapana kadar yoğuralım
- Üzerini streç flim ile kapatıp üzerini bezle kapatalım.
- Buzdolabında yavaş mayalanması için buzdolabına kaldıralım
- Ertesi gün en az 15 saat sonra oda sıcaklığına kabı çıkaralım
- Bir saat de odada bekletip tekrar yoğuralım
- Un serptidimiz ısıya dayanıklı iki tane kaba paylaştıralım .
- Bu şekilde bir saat bekletelim
- Fırını 220 derecede önceden ısıtalım
- Ekmeklerin üzerini elimizle hafif ıslatıp bıçakla derin kesik atalım
- Üzerine biraz un serpelim
- Fırın içerisine bir kapta su koyalım ki ekmek pişerken kurumasın
- Hamurları fırın içerisine koyalım.
- On dakika sonra fırın sıcaklığını 200 dereceye düşürelim
- Yaklaşık 50 dakikada ekmek pişecektir.Ancak siz ekmeğin üzeri koyu renk alana kadar pişiriniz
- Fırından çıkan ekmeklerin ilk sıcaklığı geçtikten sonra kaptan çıkaralım
- Bez içerisinde dinlendirelim
- Soğuduktan sonra dilimleyip buzdolabında saklayalım
- Fazlasını derin dondurucuda saklayınız
- Yemeklerinizin yanında afiyetle tüketiniz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder