18 Mayıs 2014 Pazar

PRATİK ETLİ BEYAZ LAHANA SARMASI


                                                      PRATİK ETLİ LAHANA SARMASI
                                         Hazırlanması 15 dakika, Sarması 20 dakika ,Pişmesi 20 dakika )
( Tarifinin uzun olması sizi korkutmasın )
MALZEMELER

  • 1 orta boy lahana
  • 1 kase kıyma
  • 1 kase pirinç
  • 2 orta boy soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 2 yk domates salçası ( yarısı içine )
  • tuz,karabiber
YAPILIŞI
  1. Lahana dış yapraklarından temizlenir
  2. Kökü keskin bıçakla daire şeklinde kesilip çıkartılır
  3. Lahananın sığacağı tencerenin yarısına kadar su konularak kaynatılır
  4. Kaynayan suya tuz konulduktan sonra lahana, içerisine konur.
  5. 5 dakika ara ile çevrilerek haşlanır
  6. Soğuması için süzgece alınır
  7. Bu arada içi hazırlanır
  8. Soğan yemeklik doğranır
  9. Yıkanan pirinç ve kıyma içesine katılır
  10. Salça ve ince doğranmış maydanoz ile tuz ve karabiberle karıştırılırken içerisine yarım çay bardağı su eklenir
  11. Ilınan lahananın yaprakları ayrılır ve damarları temizlenir
  12.  4 parmak genişliğinde kesilir(ben lahananın hazırlanmasını 1 gün önce yapıyorum ki zamandan kazanmak için)
  13. Yaprağı kesme tahtasına alınız.Ve iç harçtan 1 tatlı kaşığı  yaprağa koyup 2 kez dolama yaptıktan sonra bıçakla kesiniz.
  14. Kenarlarını kapatmayınız.Dolmanız kalem gibi olur.(fotoğraftaki gibi)
  15.  Damarlarını tencerenin altına yerleştirdikten sonra sarmaları üzerine sıkı bir şekilde yerleştiriniz
  16. Dolmaların üzerine 1 yk salçayı sulandırıp dökünüz.
  17. Üzerine tabak kapatıp üzerini geçene kadar su ekleyiniz.
  18. Önce harlı ateşte buharı çıkana kadar pişirdikten sonra kısık ateşte 20 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.(tencerenin ağzını açmazsanız )
  19. AFİYET OLSUN
PÜF NOKTASI
Seçtiğiniz lahana gevşek sarmalık olmalıdır.Sardığınız lahananın uçları açık olursa görünümü güzel olduğu gibi size zaman kazandırır.
NOT
Ben yemek yapmayı severim ama çok vakit harcamak istemem.Onun için lahananın yapraklarını hazırlamayı bir gün önce yapıyorum.Szde böyle yaparsanız çok pratik olduğunu görürsünüz.