4 Temmuz 2025 Cuma

ĞİLMİNDİ

 Bugün Bodrum ‘da 

 Özbekistan yöresine ait hamur işini kardeşimin yardımcısı Gül yaptı.

Değişik ve çok lezzetli olan bu yemeği memleketlisi  Zarin ile birlikte yaptılar.Bizler beğendik.Tarifini sizlerle paylaşmak istedim.

Beşemal soslu gözleme dedim ben bu tarife daha iyi anlamanız  için











MALZEMELER

Hamuru için,

  • 2 ,5 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar su(Bir su bardağı)
Muhallebisi için
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı süt
  • Tuz
  • Kızartmak için 4 yemek kaşığı tereyağı 
YAPILIŞI
  1. Hamur malzemelerini büyük cam kapta karıştırınız
  2. Ele yapışmayan hamur elde edene kadar su ekleyiniz 
  3. Ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp üzerini örtünüz
  4. Bu arada Çelik tencerede tereyağını eritip unu ekleyiniz.Unun kokusu gidene kadar 5 dakika kavurup yavaş yavaş sütünü ekleyiniz.Muhalkebi kıvamını alana kadar karıştırarak pişiriniz.Katı olması gerekiyor.
  5. Hamurları unlayacak tek tek açınız.Bizim Gül ikisi bir arada açtı.
  6. Krep tavası veya teflon tavada hafif pembeleşecek kadar pişiriniz.Burada bir püf noktasını söyleyeyim.Bir yufka arkalı önlü pembeleştiğinde diğer yufkayı üzerine koyup ters yüz ederek kat kat pişirdi
  7. Pişen yufkaların arasına ılınan muhallebi sürülüp ikiye katladı D şeklindeki gözlemeleri kızdırılmış tereyağında hafif kızartarak üst üste koydu.
  8. Biz kola ile yedik.Çayla yada karpuz eşliğinde de servis edilir.
  9. Üzerine pudra şekeri dökülebilir tatlı olarak tüketilir
  10.  Özbekistan’da muhallebisine şeker konularak da yapılırmış.
  11. Sevdiklerinizle beraber afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder