26 Nisan 2014 Cumartesi

HAMSİLİ PİLAV



Havaların soğumasıyla beraber hamsiler tezgahta yerlerini aldı.Yapımı zevkli ve lezzetli bir pilavı denemelisiniz.




                                                                      HAMSİLİ PİLAV
MALZEMELER

  • 1kg kılçıkları ayıklanmış hamsi
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yk kuş üzümü
  • 2 yk dolmalık fıstık
  • 3 orta boy kuru soğan
  • 3 yk tereyağı veya 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 bağ maydanoz
  • karabiber,yenibahar,tarçın,tuz ( damak tadınıza göre ayarlayınız )
YAPILIŞI
  1. Soğanlar ayıklanıp yemeklik doğranır
  2. Tencereye tereyağı konup,ocakda soğanlar,dolmalık fıstık ve suda bekletilen kuş üzümü kavrulur.
  3. Pirinçde eklenerek hep birlikde 5 dakika kavrulur.
  4. Tuz eklendikden sonra 1,5 su bardağı sıcak su eklenir.Altı kısılarak  suyu çekene kadar pişirilir
  5. Isıya dayanıklı fırın kabı yağlanır.
  6. Hamsilerin yarısı, sırtı fırın kabına gelecek şekilde birbiri üzerine  sıralanır ( daire şeklinde )
  7. Ilınan pilavın içerisine ince kıyılmış maydanoz ve baharatlar eklenir
  8. Hamsinin üzerine pilav yayılır
  9. Diğer hamsilerde pilavın üzerine sırtı size görünür şekilde aralıksız sıralanır
  10. Önceden 200 derecede ısıtılan fırında 20 dakika pişirilir
PÜF
Ayıklanan hamsilerin kılçıklarını kolay alabilmeniz için tuzlandıktan 30 dakika sonra kolaylıkla çıkarabilirsiniz
Hamsilerin bir gün önceden kılçıklarını alırsanız.Yapım aşamasında zamandan kazanırsınız.
Aslında bol soğan karabiber ve maydanozlu pilav yapılır
NOT
Hamsiler birbiri üzerine gelecek şekilde sıralanmalıdır.(Hamsiler pişdikten sonra araları fazla açılmaması için)