11 Mayıs 2014 Pazar

AŞURE


MALZEMELER

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 1 çay bardağı haşlanmış  kuru fasulye
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 L su
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı fındık
  • 1 çay bardağı kıyılmış ceviz
  • 2 yk kuş üzümü
  • 1 elma
  • 10 adet karanfil
  • 1 çay bardağı nar taneleri
  • 1 çay bardağı kuru kayısı
  • 1 çay bardağı kuru incir
  • 1 yk gül suyu
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 cimdik tuz ,tarçın
YAPILIŞI
  1. 5 saat önce aşurelik buğday 4 su bardağı su ile 15 dakika pişirilip altı kapatılır.Yoğurt mayalar gibi tencere sarılır.
  2. Kuru fasulye ve nohut bir gün önce ıslatılır.Ayrı tencerelerde haşlanırlar
  3. Büyük bir tencerede buğday ,nohut,fasulye 1 litre sıcak su  ( kıvanına göre siz ayarlayınız ) ile beraber pişirilir.( kısık ateşde ara sıra karıştırarak
  4. İçerisine şeker ve kuru üzüm katılır.
    1. Kabukları soyulan bir elmanın etrafına karanfiller saplanır.Ve tencereye bırakılır.(Pişerken aromasını vermek için)
    2. Arasıra karıştırarak pişirmeye devam edilir .20 dakika sonra küp doğranmış kayısı ve 1 cimdik tuz eklenir.
    3. Elma tencereden alınır.
    4. Ocağın altı kapatılır
    5. İçerisine gül suyu ve küp doğranmış incir katılır.
    6. Kaselere alınan aşurelerin üzerine önce tarçın ve portakal kabuğu rendesi eklenir
    7. Sonra şekildeki gibi ceviz,kuş üzümü,fındık ve nar eklenir
    8. Sevdiklerinizle paylaşınız.
    9. AFİYET OLSUN 
    NOT
    Tenceredeki su azalırsa kıvamına göre sıcak su ekleyiniz.

    Aşure kutsal bir tatlı ,insanlığın ortak tatlısı.Ne mutlu ki bu coğrafyada yaşayan tüm medeniyetlerin bizlere kültür mirası.Geçen Nisan ayında gittiğim Gap turunda daha önce yaşayan medeniyetlerin kalıntılarını  gördüğümde bu topraklarda yaşadığım için gurur duydum.Güzel ülkemde kardeşliğin,barışın ve demokrasinin hiç bozulmaması dileğiyle 

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder