11 Ağustos 2014 Pazartesi

BAFRA NOKULU

 Bayramlarda yapılan nokulun tadına doyum olmaz.Annem Sinop'lu Babam Bafra'lıydı her iki şehirde yapılan nokul farklı olmasına rağmen annemin yaptığı nokul çıtır çıtır ağızda dağılır dı annemin elinin lezzetini artık yakalayabildim.





Hikmet ablamın nokulu

MALZEMELER

  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı ılık içme suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Aldığı kadar un ( 4 -5  su bardağı dolusu)
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
İÇİ İÇİN MALZEMELER
  • 1 kase kuru üzüm
  • 1 kase ceviz içi
  • 1 kase toz şeker
YAPILIŞI
  1. Hamur malzemelerininden sıvı karışımları derin kapta karıştırınız.
  2. Un ve kabartma tuzunu katarak yumuşak hamur yoğurunuz
  3. Hamuru 20 dakika dinlendiriniz
  4. Çeviz içlerini iri çekiniz.Kuru üzüm ve şekerle karıştırınız
  5. Hamurdan portakal  büyüklüğünde zuvallar ( annem bezeye derdi Sinop şivesi ) hazırlayınız
  6. Nişasta ve un karışımı ile açınız ( 2 su bardağı un ve 1 su bardağı nişasta)
  7. Yufkaların arasına erimiş tereyağı sürünüz
  8. Yufkayı ikiye katladıkatan sonra
  9. İç malzemelerinden hamura 3 yemek kaşığı serpiştiriniz
  10. Ucundan sıkı şekilde sarınız ( rulo şeklinde )
  11. 3 parmak genişliğinde verev kesiniz.
  12. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine aralıksız yerleştiriniz
  13. Üzerlerine yumurta sarısı sürünüz
  14. Önceden 180 derece ısıtılan fırında 20 dakika ( üzeri kızarana kadar )pişiriniz
PÜF
İnce hamur açılacak
NOT
Fotoğraftaki nokulu büyük halamın kızı (Saadet ) gelini (Selma ) birlikte Antalya'da yaptılar Ellerine sağlık çok güzel oldu
Bayramlarda Bafra 'da yapılır.Bayram sabahı kahvaltıda ev sahipleri yer.Gelen konuklarada ikram edilir.
İYİ BAYRAMLAR