4 Ocak 2015 Pazar

İSTANBUL MANTISI / Keskin 'li Muazzez Annemin Tarifi

Ankara 'ya her gittiğimizde yapılan geleneksel yemek,eşim çok sevdiği için kayınvalidem yapıyor.3 kez bende yaptım.Gerçekten çok lezzetli bir hamur işi,en önemlisi bir kaç gün önce yapıyorsunuz.Serviste et suyu ile kaynatılırken siz yoğurt sarımsağını hazırlayabilirsiniz.Fotoğrafta bir kaç gün önceden kızartılan mantı,içine et suyu konduğunda ocakta bir taşım kaynatılırken,kayınvalidemin elini fotoğrafladım.











MALZEMELER
Hamur Malzemesi

  • 3 su bardağı un
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yufka araları için 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 su bardağı dolusu tavuk suyu
İç Malzemesi
  • 1 kase kıyma ( 200 gr )
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 dal maydanoz
  • tuz,karabiber
Servis Malzemesi
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt 
  • 2 kaşık domates püresi ve 2 kaşık tereyağı ile hazırlanan sıcak domates sosu
  • Nane, pul biber,sumak
YAPILIŞI
  1. Derin cam kap içerisinde ,un,su ,tuz ve yumurta ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurunuz
  2. Hamurun üzerini kapatıp 15 dakika dinlendiriniz.
  3. Kıymayı tereyağı ile kavurunuz.İçerisine  ince kıyılmış maydanozu  katınız.Tuz ve karabiberle tatlandırınız.
  4. Dinlenen hamurdan 6 beze hazırlayınız
  5. Unlu tezgahta bezeleri ince açınız.( yufkalar tepsi büyüklüğünde açılacak )Yağlanmış tepsiye aldığınız her bezenin arasına zeytinyağı sürünüz.
  6. Üçüncü yufkanın üzerine kıymalı harcı yayınız.
  7. Diğer yufkaları da açtıktan sonra tepsiye, üzerilerine yağ sürerek sıralayınız.
  8. Önceden 180 derece ısıtılan fırında üzeri kızarana kadar pişiriniz.
  9. Pişen mantı iyice soğuduktan sonra büyük kareler şeklinde kesilir. Üzerine sıcak et suyu eklenip ocak üstünde 15 dakika kısık ateşde sulu kalacak şekilde pişirilir.
  10. Servis tabağına alınan mantı dilimlerinin üzerine sarımsaklı yoğurt ,domates sosu ve baharatlar eklenerek lezzetli yenir.
  11. AFİYET OLSUN
PÜF
Pişen mantı soğuduktan sonra et suyu ile kaynatılmalıdır.
NOT
Muazzez anne bu yemeği bakır tepside yapar.
Eşimin ailesinde, bayram yemeklerinde yapılan bu yemeğin, yanın da,bamya çorbası ve etli asma yaprağı dolması mutlaka olur.Ben de çok severek yediğim için tarifini sizlerle paylaştım.