21 Mayıs 2015 Perşembe

KAYTAZ BÖREĞİ / ANTAKYA YÖRESİ

Geçenlerde Merdivenköy Orta okulundan arkadaşlarla buluştuk.Sohbet esnasında Yadigar arkadaşım bu lezzetli böreğin tarifini verdi.Bende biraz kendimden bir şeyler ekleyerek,hemen yaptım.Geçenlerde sizlerle paylaştım.Ancak tarifini yazmak şimdi gerçekleşiyor.Kolay ve lezzetli börek açma gerektirmediği için ,canınız hamur çektiğinde hemen yapılabiliyor.






MALZEMELER

  • 3 su bardağı dolusu un
  • 1 /2 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıcak tereyağı  ve 1 kahve  fincanı zeytinyağı karışımı( hamuru yağlamak için kullanılacak )
  • 250 gr kıyma 
  • 1 adet soğan rendesi
  • 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı
  • 4 dal ince kıyılmış maydanoz
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • taze çekilmiş değirmenden karabiber
YAPILIŞI
  1. Un maya tuz karışımı ılık su ile beraber ele yapışmayan hamur hazırlanır.
  2. Üzeri örtülen hamur 1 saat mayalanmaya bırakılır
  3. Kıyma,salça,nar ekşisi ,maydanoz ve soğan karışımı ,baharatlarla beraber yoğurulur.Dinlenmesi için buzdolabına kaldırılır
  4. Mayalanan hamur tekrar elle yoğurulur.Mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır.
  5. Yağ karışımından elinizi yağlayıp bezeleri elle açınız.Elinizi sık sık yağlayıp hamuru önce karşılıklı kenarlarını sonra diğer karşılıklı kenarlarını ortada bohça gibi kapatıp üzerine yine elinizle yağladıktan sonra  ,pişirme kağıdı serili fırın tepsisine aralıklı sıralayınız.
  6. Hamurların yağlanıp tepsiye dizilme işlemi bittikten sonra ,yağa batırılan metal yemek kaşığın tersi ile ortalarına baskı uygulayınız. Böylelikle börek hamuru düzleşecektir. Ortasına bir yemek kaşığı kıymalı içten bastırarak yerleştiriniz..
  7. Önceden 220 derece ısıtılan fırında 20 -25 dakika pişiriniz.
  8. Yanında ayranla beraber sıcak sıcak tüketiniz.
  9. AFİYET OLSUN
PÜF
Hamur mayalandıktan sonra şekil verilirken sık sık yağlamayı unutmayınız.Elinizi sürekli yağlayıp hamura sürünüz.
NOT
Ertesi güne kalanları, tavada ısıtıp tüketirseniz de lezzetli oluyor.