3 Temmuz 2015 Cuma

TİRİLEÇE

Son bir yıldır moda olan sütlü ve hafif tatlı bir Balkan tatlısı olarak bilinse de aslında İspanya asıllı bir tatlı ancak kültürler bir şekilde iç içe geçtiğinden önemli olan lezzet diyelim.
Üç sütün karışımından meydana gelen tatlıyı ben aslına uygun olarak denemek istedim.Büyük marketlerde satılan keçi sütü ve manda kaymağı ile denedim.Diğer üçüncü süt de inek sütünü bulmak oldukca kolay sanırım.



Yumurta ve toz şeker mikserle çırpılır.


Pişmiş pandispanya

                                                         Karamelin hazırlanışı

                                                     Köpürtülen soğuk sütlü şerbet
Şerbet döküldükten sonra

MALZEMELER
Pandispanya Malzemesi

  • 5 adet yumurta
  • 5 kahve fincanı toz şeker
  • 1 kahve fincanı irmik
  • 4 kahve fincanı un
  • 1 çay kaşığı karbonat
Sütlü Şerbet Malzemesi
  • 200 gr manda kaymağı ( yerine 2 kutu çiğ krema )
  • 2 su bardağı inek sütü
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı keçi sütü
Karamel Malzemesi
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 limon suyu 
  • 1 paket krema 
YAPILIŞI
  • Oda sıcaklığındaki yumurtaları toz şekerle beraber mikser yardımı ile koyulaşana kadar çırpınız.
  • İçerisine elenmiş un,karbonat ve irmiği katıp tek yönde kaşıkla karıştırınız.( Yavaş hareketlerle altdan yukarıya doğru )
  • Yağlanmış dikdörtgen borcama boşaltınız.
  • Önceden ısıtılan 170 derecelik fırında 15- 20 dakika pişiriniz.Üzeri pembeleşene kadar.Kürdan testi uygulamayınız.Pişirme süresince fırının kapağını açmayınız.Pandispanya sönebilir.
  • Pandispanya fırında pişerken soğuk şerbeti hazırlayınız.İnek sütünü toz şekerle karıştırınız.Keçi sütü ve kaymağı mikserle köpürtünüz.1 su bardağı dolusu şerbeti karamel için ayırınız.Karışımı buzdolabına kaldırınız.
  • Pandispanya piştikten sonra ılıkken şerbeti yavaşca dökünüz.Buzdolabında 5-6 saat bekletiniz.
  • Geniş bir cezvede limon suyu ile şekeri kısık ateşde karamel yapınız.Altın sarısı renk alınca içerisine ayırdığınız kremayı dökünüz.Yavaş yavaş karışım homojen olana kadar karıştırınız.
  • Trileçeyi servis yaparken üzerine dökünüz.
  • Sevdiklerinizle beraber afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder