14 Temmuz 2014 Pazartesi

EV YAPIMI YAYIK TEREYAĞI





                                                 EV YAPIMI YAYIK TEREYAĞI
MALZEMELER

  • 2 kg işlem görmemis taze yağlı süt
YAPILIŞI
  • Sütü tencerede kaynatın.
  • Kabarıp taşmaması için içerisine uzun saplı kaşık koyun
  • Süt kaynadıktan sonra kısık ateşde 10 dakika kaynatmaya devam edin 
  • Sütü mayalayacağınız cam,seramik,güveç gibi kaba boşaltınız
  • Ilınmasını bekleyiniz.
  • Üzerine 2 yemek kaşığı yoğurdu sütle sulandırdıktan sonra süte ekleyip hafif karıştırınız
  • Üzerine tülbent örtüp kalın yünle üzerini örtünüz.
  • 5-6 saat sonra üzerini açınız
  • Buzdolabına ağzı açık kaldırınız
  • Ertesi gün sertleşen yoğurdunuzun üzerindeki kaymağı ve içinden 2 kase alınız.
  • Derin bir kapta üzerine 2 su bardağı soğuk su döküp mikserle 10 dakika çırpınız
  • Oluşan yağları kaşıkla kaseye alıp sıkıştırarak ayranının çıkmasını sağlayınız.
  • Ayranını süzdürüp tereyağını buzdolabına kaldırınız.
  • Pratik ve taze tereyağınız hazır.
PÜF
Taze sağılmış çiğ süt satın alınız
NOT
Ben yoğurt mayalayamazken şimdi tereyağı bile yaptım.Herkes yapabilir.Çocukken anneannemde yayık tereyağı yapımını görmüştüm.Oradan esinlenerek yaptım.Yaklaşık 100 gr yağ çıktı.Ayranınıda soğutup afiyetle eşimle içtik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder