7 Temmuz 2014 Pazartesi

YANIK YOĞURT MAYALANMASI TARİFİ


                                                EV YAPIMI İNEK SÜTÜ YANIK YOĞURDU
MALZEMELER

  • 2,5 kg inek sütü ( taze veya günlük süt)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
YAPILIŞI
  1. Derin çelik tencereye bir kepçe süt koyunuz.
  2. Harlı ateşde sütün dibini aldırınız.
  3. İçerisine kalan sütü ekleyip kaynatınız
  4. Sütü mayalayacağınız kaplara paylaştırınız ( cam ve seramik olursa sağlıklı olur )
  5. Süt ılınınca,  ( 35 derece ) 2 yemek kaşığı yoğurdu 2 yemek kaşığı sütle sulandırınız
  6. Sütün kenarından yavaş yavaş ekleyip karıştırınız
  7. Üzerine temiz tülbent kapatınız
  8. Ilıklığını korumak için kışın kalın yünlerle,.yazında havlu ile kapatınız.
  9. 5 -6 saat sonra üzerini açınız.
  10. Buzdolabına kaldırınız ( üstü açık olarak )
  11. Bir gün sonra üstüne kapağını kapatınız
  12. Sağlıklı ev yoğurdunuz hazır
PÜF
Sütün yanık kokusu ilave edilen süte geçecektir.1 kg süte ekleyeceğiniz maya 1 yemek kaşığı olmalıdır.
Mayalayacağınız kabın ağzını kapakla kapatmayınız.Buharlaşma olmadığından katı yoğurt oluşturamazsınız
.Sütün maya ekleme sıcaklığını parmak testi ile yapabilirsiniz, serçe parmağınızı ılımaya bıraktığınız süte daldırınız.10 a kadar sayınız eliniz yanmıyorsa tamamdır.Mayayı ekleyebilirsiniz
NOT
Ben bu yoğurdun sütünü köylüden aldım.İstanbul'da bu şansım az, 
 Antalya 'nın meşhur yanık dondurması satılıyor.Bende yanık yoğurt yapayım dedim.Değişik ve güzel bir lezzet denemenizi tavsiye ederim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder