22 Ağustos 2014 Cuma

NAR EKŞİLİ ETLİ KABAK VE ASMA YAPRAĞI DOLMASI

MALZEMELER

  • 3 adet dolmalık kabak
  • 30 adet taze asma yaprağı
  • 250 gr orta yağlı kıyma
  • 1 çay bardağı dolusu pirinç
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 5 sap maydanoz
  • 2 adet domates 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı dolusu nar ekşisi
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber,tuz
YAPILIŞI
  1. Yaprakları yıkadıktan sonra kaynar suda 5 dakika haşladıktan sonra süzünüz
  2. Kabakları kabak oyacağının dişli kısmı ile kabuklarını çiziniz
  3. Çizilen kabakları ortadan enlemesine ikiye kesiniz.
  4. İçlerini kabak oyacağı ile alınız
  5. Soğanı yemeklik doğrayınız
  6. Domatesleri rendeleyiniz
  7. Maydanozları ince doğrayınız
  8. Bir kabın içerisine,kıyma,yıkanıp süzülmüş pirinç,soğanları,domates rendesini ve maydanozları alınız
  9. İçerisine biber salçası,zeytinyağı ve baharatlarıda ekleyip elinizle yoğurunuz
  10. Kabakların içlerini dolma harcı ile doldurunuz
  11. Yaprakların içerisine dolma harcı koyduktan sonra iki ucunu içe alıp yuvarlayınız.( sigara böreği sarar gibi )
  12. Tencerenin yarısına kabakları,diğer yarısına yaprak sarmalarını sıralayınız
  13. Üzerini geçene kadar su koyduktan sonra ocakda 20 dakika pişiriniz.(üzerine bir çay kaşığı tuz serpiniz)
  14. Nar ekşisi ve sarımsak rendesini kasede karıştırınız
  15. Pişen dolmaların üzerine döktükten sonra 5 dakika pişirip ocağın altını kapatınız
  16. Dinlenmesi için ağzı kapalı 15 dakika bekletip servis yapınız.
  17. AFİYET OLSUN
PÜF
Taze asma yapraklarınız küçük ve damarsız olursa lezzetli olur.Salamura yaprak kullanırsanız tuzu ayarlayınız

NOT
Ben sitenin bahçesinden topladığım yaprakları kullandım
.Kabakların içleri ile de mücver yapabilirsiniz.