24 Eylül 2014 Çarşamba

BESMEÇ / Keskin ( ANKARA ) Yöresi / İnternetde bu yapılış şekli ilk




















MALZEMELER

DIŞ MALZEMESİ

  • 3 adet haşlanmış patates
  • 2 su bardağı dolusu köftelik bulgur
  • 1 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
İÇ MALZEMESİ
  • 500 gr kıyma 
  • 4 adet orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 adet ceviz içi
  • 4 dal ince doğranmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
YAPILIŞI
  1. Kıymayı  tereyağında kavurunuz.İçerisine ince doğranmış soğanla kavurmaya devam ediniz.Tuzunu ve baharatını ekledikten sonra ocağı kapatınız.
  2. Ilındıktan sonra içerisine bıçakla kıyılmış ceviz içi ,maydanozu ekleyip karıştırınız.Sonra buzdolabında   bekletiniz.
  3. Dış malzemesi için büyük bir tepsiye bulguru alınız.3 su bardağı ılık su ile ıslatınız.( 30 dakika dinlendiriniz )
  4. Haşlanmış patatesleri ılıkken rendeleyiniz Bulgurun içerisine ekleyiniz.Rendelenmiş soğan ve baharatlarıda ekledikten sonra elle yoğurunuz
  5. Ara sıra ellerinizi ıslatarak bulguru yumuşatınız
  6. Hazırlanan bulgurlu malzemeden portakal büyüklüğünde parçalar alarak elinizle yuvarladıktan sonra işaret parmağınızla içini içli köfte gibi açınız
  7. Köfte avuç içi büyüklüğüne gelince içerisine kıymalı harçdan 2 yemek kaşığı koyduktan sonra ağzını elinizi yağlayarak çevire çevire kapatınız.. Sonra avucunuzun içerisinde yavaş hareketlerle yassılaştırınız
  8. Kağıt serili fırın tepsisine sıralayınız
  9. Üzerlerine tereyağı veya zeytinyağı sürdükten sonra ızgara yapınız.
  10. Arkalı önlü kızartıldıktan sonra servis yapabilirsiniz
  11. Yanında ayranla sıcak servis yapınız
  12. AFİYET OLSUN
PÜF
Kıymalı içi hazırladıktan sonra bir gün buzdolabında bekletirsenız katılaşmasını sağlarsınız
Bulguru önce ılık su ile karıştırınız

NOT

Kayınvalidemden öğrendiğim bu yemeği çok seviyorum.Ben bazen makinada yoğuruyorum.Genellikle eşim yoğuruyor.
İçi bol kıymalı dışı kıtır ve lezzetli bir yemek.
Bu yemek Keskinin çok eski yemeği.Şimdi yapılanlarda malzemelerin hepsi bir arada yoğuruluyor.
Gerçeğinin içerisinde kıyma saklıdır.
Önceden ısıtılan 200 derece alt üst  ısıtılan fırında da 20 dakika pişebilirsiniz.