16 Eylül 2014 Salı

DONDURMALI İRMİK HELVASI





Tereyağını geniş çelik tencerede erittikten sonra içerisine irmiği alıp orta ateşde kavurunuz.
Bu işlemi karıştırarak irmik pembe renk alana kadar devam ediniz.( yaklaşık 15 dakika )
Arada sırada ocağın altını kısarak devam ediniz.
Zira çelik tencere çok ısınır.
Sıcak suyun içerisinde şekeri karıştırarak( şeker tamamen erimeli)
 şurup hazırlayınız
Pembe renk alan irmiği ocaktan alınız.
İçerisine yavaş yavaş şurubu ekleyiniz
Sulu bir kıvam alacaktır.
Ocağın altını yakıp karıştırarak helvanızın katılaşmasını sağlayınız
Ocağın altını kapattıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp 1 saat dinlendiriniz
Katılaşan helvanız çelik tencerede sıcaklığını koruduğundan serviste ısıtmanıza gerek kalmaz
Kaseyi fırça ile yağlayınız.( kolay dönmesi için.) Eğer metal kase kullanırsanız yağlamanıza gerek kalmaz
İçerisine 5 çorba kaşığı helvadan koyduktan sonra kaşıkla kasenin yanlarına ve tabanına doğru sıkıştırınız

Ortasına 2 top dondurma koyduktan sonra üzerine 2 yemek kaşığı helva alıp üzerini kapatınız
Kaseyi tatlı tabağına ters çevirdikten sonra hemen servis yapınız.Arzu ederseniz üzerine tarçın dökünüz
AFİYET OLSUN

MALZEMELER

  • 1 su bardağı dolusu irmik
  • 3 yemek kaşığı dolusu tereyağı
  • 1.5 su bardağı dolusu toz şeker
  • 2 su bardağı sıcak su ( içerisine dondurma konulacağından süt kullanmadım )
  • Bir cimdik tuz ( şekerin öne çıkması için )
PÜF
Helvayı serviste soğutmayınız ılık servis yapınız.Sıcak ve soğuk ikilisi çok lezzetli oluyor. 

NOT
Sevgili Yavuz ailesine yemeğe giderken yaptım ve tencerede götürdüm.Yemekten sonra servis yaptık.Antalya çok sıcak olduğundan 2 saatde soğumamıştı
İstanbul'da balık lokantalarında tatlı olarak servis yapılıyor.Balık sezonunun açıldığı bu sıralarda denemenizi öneririm.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder