24 Ekim 2014 Cuma

BULGURDAN YAPILAN EV BOZASI / ANNEMİN 40 YILLIK TARİFİ

İçerisinde A-B-C-D-E vitaminleri bulunduran kış içeceğinin yapımı çok pratik ben 1 saat zaman içerisinde 4 Litreye yakın boza yaptım.Hazırlık süresi 5 dakika katkısız ve hijen denemenizi öneririm















                                             2 su bardağı bulgurdan ,3,5-4 Litre boza çıkıyor.Toplam maliyeti 5 TL .Marketlerde litresi 6 TL olan boza oldukça bereketli ve ekonomik

MALZEMELER

  • 2 su bardağı dolusu pilavlık bulgur
  • 8 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 3 çay kaşığı ( silme) instant  maya veya bira mayası
YAPILIŞI
  1. Pilavlık bulguru yıkadıktan sonra geniş tencerede su ile yaklaşık 45 dakika pişiriniz ( lapa kıvamında )
  2. Tencereyi ocaktan aldıktan sonra sıcak kalması için kalın örtülere sarılarak  sabaha kadar bekletiniz.
  3. Sabah şişen ve kabaran bulguru blenderden geçiriniz.( tarif tel süzgeç yazıyor.O zamanlarda blender yokmuş)
  4. Bozanın kıvamına su ekleyerek ayarladıktan sonra tel süzgeçten geçiriniz.
  5. Bir su bardağı ılık su içerisinde mayayı ,1 yemek kaşığı şekerle karıştırınız.Maya 15 dakika kabardıktan sonra tel süzgeçten geçirdikten sonra bozaya eklenir
  6. Şeker, damak tadınıza göre  eklenir.Ben 2 su bardağı ekledim.
  7. Geniş tencere içerisinde bozayı balkona kaldırınız.(ortamın sıcaklığı 18-20 derece olmalı )Saat başı kepçe ile havalandırınız.
  8. Dört saat sonra hemen temiz şişe veya kavanozlara aldıktan sonra ağzını sıkı kapatıp buzdolabına kaldırınız. 3 gün içerisinde tüketiniz.
  9. Bardağa aldığınız bozanın üzerine tarçın ve bir kaç tane sarı leblebi ile servis yapınız.
  10. AFİYET OLSUN
PÜF
Boza kış akşamlarında içilen içecektir.Havalar soğuduğunda yapılması gerekir.Mayayı ekledikten sonra balkonda bekletiniz. .Sıcakta bekletirseniz mayalanma devam edeceğinden ekşi tad alır.Ben 4 saat sonra  fazla ekşitmeden buzdolabına kaldırdım.
NOT
Canım annem 40 sene önce Selma'nın ( Büyük halamın gelini )gelinliğini dikerken yapmıştı.Bafra'da bilinmiyordu.Annem Kız Meslek Lisesinde Ev İdaresi Yemek Öğretmeniydi.Kuzenlerim ve biz üç kardeş halam hepimiz çok beğendik.
Bu yaz Saadet ablam Antalya'da bana hatırlattı.Ben İstanbul' a gelince annemin notlarından tarife ulaştım.İlk defa yapıyorum ve sizlerle bu eski tarifi paylaşıyorum.
ANNEM,BABAM KARDEŞİM ve BÜYÜK HALAM MEKANLARI CENNET OLSUN

4 yorum:

  1. Hafta sonu havalar soğuyacakmış.Tam sırası sizde yapabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Tarifin cok guzelmis semihalcigim boza istanbula has bir icecektir genelde baska sehirlerde ismini bile bilmezler annen sayesinde bircok yerlere ulasmis ne mutlu mekani cennet olsun bende sirkeyle mayaliyorum veya bir bardak boza ile mayaliyorum maya koymazdim bundan sonra oyle yaparim ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurhan ablacığım sirke fikride güzel çok taşekkür ederim.

      Sil
  3. Ellerine sağlık arkadaşım ��

    YanıtlaSil