31 Ekim 2014 Cuma

TAVŞAN YÜREĞİ YEŞİL ZEYTİN HAZIRLANMASI / Antalya yöresi

Antalya 'da pazarlarda satılan bu zeytinin çekirdeği kalp şeklinde.Antalya 'lılar tavşan yüreği zeytini diyorlar.Çok lezzetli ve çekirdeği etinden hemen ayrılıyor.





                                                                  zeytinlerin çizilmesi
Çekirdeğinin şekli 




MALZEMELER

  • 2 kg tavşan yüreği yeşil zeytin
  • Su 
  • 1 yemek kaşığı iri tuz
  • 5-6 adet limon tuzu
YAPILIŞI
  1. Zeytinler yıkanıp süzüldükten sonra,sapları ayıklanır
  2. Zeytinlerin 3 tarafı, keskin bir bıçakla boylamasına çizilir
  3. Pet şişe içerisinde suda bekletilirler.Gün aşırı acı sularının çıkması için suyu değiştirilir
  4. Onbeş gün sonra tuz ile limon tuzu 1 litre suda karıştırılarak eritilir.Kavanozlara alınan zeytinlerin içerisine dökülür.Kavanozların kapakları kapatılır.Serin yerde bekletilir.Bir ay sonra yenilecek lezzete gelir
PÜF
Tavşan yüreği yeşil zeytini hemen yemeyecekseniz.Bir kaç gün suyunu döktükten sonra tuz ve limon tuzuyla hazırladığınız suda bir yıl bekletebilirsiniz.
NOT
Antalya yöresinde yetişen bu zeytinin çekirdeği yuvarlak kalp şeklinde ,etli kısımdan hemen ayrılıyor.Lezzetli bir zeytin.Bende ilk kez deniyorum.Geçen sene adını bilmeden yol kenarından topladığım zeytinlerin çekirdeklerini farklı bulup önemsememiştim.Dolayısıyla tuzlu ve limonlu suda beklettim.Uzun surede çok lezzet almış.