1 Kasım 2014 Cumartesi

GÜVEÇ TARİFİ

Tirilye'de tarihi bir konakta güveç yapmanın dayanılmaz hazzını sizlerle paylaşmak istedim
.Can dostum Suna 'nın yazları yaşadığı bu mekanda ben de bulunmaktan keyif alıyorum.Antalya dönüşü Kütahya 'dan aldığımız toprak güveç tenceresinde nefis bir tarifle karşınızdayım.






MALZEMELER

  • 4 adet kemer patlıcan
  • 1 kg güveçlik kuzu eti ( kemikli)
  • 1 kg domates
  • 10 diş sarımsak
  • 6 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Üzerini örtmek için  pişirme kağıdı
YAPILIŞI
  1. Patlıcanların kabuğunu çizgili soyduktan sonra kuş başı doğrayıp tuzlu suda bekletiniz
  2. Sivri biberlerin çekirdek yataklarını çıkartınız.İri doğrayınız
  3. Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra iri doğrayınız
  4. Güveç tenceresinin altına etleri sıralayınız.Etlerin üzerine tuzlu sudan sıkarak çıkardığınız patlıcanları ve biberleri yerleştiriniz
  5. Kabukları soyulan  bütün sarımsakları aralarına yerleştiriniz.
  6. Tuzunu ,karabiberini ve tereyağını üzerine ekleyiniz.
  7. Biber salçasını 1 kahve fincanı su ile karıştırıp içine ekleyiniz
  8. Üzerine domatesleri ekleyip pişirme kağıdını örttükten ( hava almaması için )sonra kapağını kapatınız.
  9. Kısık ateşde 2 saat pişiriniz.( etler pişene kadar )
  10. Kalabalık sofranızda yanında pilav ve cacıkla servis yapınız.
PÜF
Toprak tencere geç ısınır.Geç soğur.Ocağın altını kapattıktan sonrada pişmeye devam eder.Ocağın altını kapattıktan 30 dakika sonra servis yaparsanız yemeğiniz dinlenmiş olur.Soğur diye düşünmeyiniz.Siz bu arada sofrayı hazırlayabilirsiniz

NOT
Biz yemeği ocağa koyduktan sonra Tirilye 'de komşuya gittik. Eşim ve Suna 'nın ağbisi arada sırada ocağı kontrol ettiler.Fotoğraftaki konağın alt katındaki tek pencereli yer konağın mutfağı ve biz orada bu lezzeti yaptık.
Kalabalıkla yenen bu yemek dostlarla çok lezzetliydi.
Teşekkür ederim.SUNİŞ'im