27 Kasım 2014 Perşembe

KURU BAKLA ÇORBASI / ANNEMİN TARİFİ





MALZEMELER

  • 1 su bardağı dolusu kuru bakla
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 5 dal ince doğranmış dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
  1. Baklanın üzerini bir parmak geçene kadar ılık su ve biraz tuz ile akşamdan suda bekletiniz.
  2. Ertesi gün şişen baklayı süzünüz.3 su bardağı su ile yumuşayana kadar pişiriniz.Suyu azalırsa su ekleyiniz
  3. Yumuşayan baklaları blender veya mutfak robotundan geçiriniz.
  4. Tencerede tereyağı ve unun kokusu gidene kadar kavurunuz 
  5. Çırpıcı ile yavaş yavaş püre baklaları ,haşlanan bakla suyuyla beraber 5 su bardağı sıcak suyu ,tuzunu karıştırarak  ekleyiniz
  6. Karıştırarak bir taşım kaynatınız.Çorba kıvamı katı olursa sıcak su ekleyiniz.
  7. Ocağın altını kapattıktan sonra ince doğranmış dereotu ekleyiniz.
PÜF
Çorbanın kıvamı,tarhana çorbası kıvamında olmalıdır.1 su bardağı bakla 4 su bardağı su,
2 yemek kaşığı un , 2 su bardağı su ile kıvamı tam olacaktır.

NOT
Anneciğim nurlarda yatsın.Çok severdi, ben bu tarifi annemden öğrendim.Kış aylarında bir kaç kez yaparım.
Bakla bol potasyum deposudur.Kışın sıcacık çorbası çok lezzetli oluyor.Alternatif çorba tarifi arayanlar için tercih edilmelidir.