13 Kasım 2014 Perşembe

NURTEN'İN AÇMASI

Sevgili arkadaşım.İSVEÇ / Malmö 'de yaşıyor.Benim öğretmenliğimin ilk yıllarında Ankara 'da ev arkadaşımdı.İnsan aynı evi 3 yıl paylaşınca bizim evin halleri oluyor.Onunla seviniyor.Onunla üşüyor.Onunla ağlıyorsun.Annenden,babandan, kardeşlerinden uzaksın.Tüm sevgiyi ev arkadaşlarınla paylaşıyorsun.
Uzaklardan  yaptığı ve fotoğrafladığı açma tarifini gönderdi.Ben can dostumun tarifini sizlerle paylaşıyorum.





MALZEMELER

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 2 yumurta sarısı ( üzerine sürülecek )
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 50 gr tereyağı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya
  • 1 paket kabartma tuzu
  • 5-6 su bardağı un
  • Üzerine serpmek için susam ve çörek otu
YAPILIŞI
  1. Geniş bir cam kap içerisine maya,şeker ve sıvı yağ ile sütü karıştırınız.
  2. Karışımın içerisine 5 bardak un,tuz ve kabartma tuzunu ekledikten sonra ele yapışmayan hamur elde edene kadar un ekleyiniz.(kulak memesi yumuşaklığında )
  3. Üzerini kapattıktan sonra en az 30 dakika  mayalanması için oda sıcaklığında bekletiniz.
  4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlayınız.Her bir bezeyi yuvarlak açınız.İçerisine tereyağı sürüp bir kenarından yuvarlayınız.Bütün bezeleri bu şekilde hazırladıktan sonra şekildeki gibi elinizle burgu şekli veriniz
  5. Her bir burguya daire şekli verilip içerisinden diğer ucunu çıkartınız.
  6. Fırın kağıdı serili bir tepsiye mesafeli sıralayınız. ( arkadaşımın tepsisi yapışmaz olduğundan kullanmamış)
  7. Üzerine yumurta sarısı sürünüz.
  8. Her bir açmanın üzerine susam ve çörek tohumunu serpiştiriniz.
  9. Önceden 200 derece ısıtılan fırında pişiriniz
  10. Sevdiklerinizle beraber AFİYET OLSUN
PÜF
Un ölçüsünü tam veremiyorum.Her unun kalitesi farklı siz  yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurunuz.
NOT:
Bu ölçüyle sanırım 2 tepsi açma çıkıyor.Siz yarım ölçü hazırlayabilirsiniz.Veya pişirdiklerinizin fazlasını derin dondurucuda bekletebilirsiniz.Sonra ısıttığınızda yeni pişmiş gibi olur
Sevgili arkadaşım ellerine sağlık ..