3 Aralık 2014 Çarşamba

EBEM KÖFTESİ / UŞAK Yöresi

Çok eskilere dayanan bu köftenin adını ,dövme işini yapan , evdeki babaanne ve ninelerden  almıştır.
Bayramlarda ikram edilen ve çok eskiden sahur yemeği olarak yenen köftenin içerisinde ekmek yerine un ekleniyor.Geçenlerde seyahat dergisini karıştırırken EBEM KÖFTE tarifini okudum ve denedim.Çok lezzetli ve bereketli köfteyi favori yemek listeme ekledim.Sizlerinde denemesi için paylaşıyorum.







 MALZEMELER

  • 300 gr kıyma
  • 2 adet soğan rendesi
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 2 çay kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 su bardağı dolusu un
  • Kızartmak için 1 kahve fincanı sıvı yağ
YAPILIŞI
  1. Derin bir cam kaba aldığınız kıymaya , yumurtayı kırınız. Soğan rendesi , karbonat,tuz , karabiber yoğurt ve unu da ekleyiniz.
  2. Ele yapışmayan kıvama gelene kadar un ekleyerek iyice yoğurunuz.
  3. Yağı yanmaz tavaya alıp ısıtınız
  4. Mandalina büyüklüğündeki bezeleri ,elinizi yağlayıp avuç içinde inceltiniz.Veya yağlı  tezgahta oklava ile ince açınız.
  5. Köfteleri kızgın yağ içerisinde arkalı önlü kızartınız
  6. Sevdiklerinizle beraber AFİYET OLSUN
PÜF
Hamur kıvamında yoğurunuz.Un yeterli gelmeye bilir ekleme yapınız.Elinizi yağladıktan sonra köfteleri inceltiniz.(Elinize yapışmaması için)

NOT
Yanında tahinli kuru fasulye piyazı ve fırında karışık kızartma ile servis yaptım.
Çok bereketli bir köfte kalabalık davetlerinizde yapabilirsiniz.Ben soğuk köfteyi de seviyorum.Ertesi gün kalan köfteleri ekmek arası yapıp değerlendirebilirsiniz.