12 Aralık 2014 Cuma

YOĞURTLU BUĞDAY ÇORBASI



Şoğuk kış aylarının faz geçilmesidir.Çorbalar...
Kayınvalidemin sıkca pişirdiği ''yoğurt çorbası'' olarak adlandırdığı çorbayı, eşim çok seviyor.Ben de sevdim.
Kış ayında sıcak ,yaz ayında soğuk ,olarak yapıyorum.
Bereketli olan yoğurt çorbası kalabalık aileler için ideal.Besleyici bir çorba aynı zamanda,yanında turşu veya salata ile öğün mönüsü olarak da güzel

MALZEMELER

  • 1 su bardağı aşurelik buğday.
  • 1 kase yoğurt
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
  • Akşamdan buğdayı tencerede 3 su bardağı su ile 20 dakika kaynattıktan sonra üzerini yoğurt mayalar gibi sarın.Ertesi gün buğdayın şişip kabardığını göreceksiniz.Ben bu işlemi sabahtan yapıp akşam pişiriyorum
  • Kabaran buğdayın üzerine 5-6 su bardağı sıcak su ekleyip kaynattıktan sonra kısık ateşde 10 dakika pişiriniz.
  • Yumurta ile unu karıştırıp üzerine yoğurdu ekleyip karıştırınız.
  • Pişen çorbadan bir kepçe alıp yoğurt karışımını sulandırıp ılıtınız.
  • Yavaş yavaş karıştırarak sosu çorbaya ekleyiniz.
  • Karıştırmaya devam ederek  kaynamasını bekleyiniz.
  • Bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatınız.Asla kaynamaya devam etmeyiniz.yoğurt kesilirse çorbanızın görüntüsü hoş olmaz
  • Bir tavada yağı eritiniz.İçerisine zeytin yağını koyup naneyi ekledikten sonra ocağın altını kapatınız
  • Nane sosunu da çorbanın üzerine dökünüz.Fazla karıştırmayınız
  • AFİYET OLSUN
PÜF
Çorba katı olursa sıcak su ekleyiniz.Yoğurdu ekledikten sonra fokur fokur kaynatmayınız
NOT
İçerisine et suyu ekleyebilirsiniz.Ben fazla miktar haşlayıp geri kalanını derin dondurucuda saklıyorum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder