14 Ocak 2015 Çarşamba

MANTI/ Kayseri yöresi














MALZEMELER, (Hazırlık aşaması 1 saat ve pişirme süresi,15 dakika)
Hamur Malzemesi,

  • 2 su bardağı dolusu un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı dolusu tuz
İç Malzemesi
  • 1 adet kuru soğan rendesi
  • 150 gr dana kıyma
  • Tuz , karabiber
Sos Malzemesi
  • 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı
  • 3 yemek kaşığı domates,kırmızı biber sosu ( yazdan hazırladığım) veya 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • Üzeri için; nane , pul biber ve toz sumak
YAPILIŞI
  1. Derin bir kabın içerisinde un,tuz , yumurta ve 1 çay bardağı su ile hamur yoğurup,üzerini kapattıktan sonra 15 dakika dinlendiriniz.
  2. Soğan rendesinin içerisinde tuz , karabiber ve kıymayı karıştırınız.
  3. Hamuru ikiye bölüp bol unla açınız.
  4. 1,5 x 1,5  büyüklüğünde kare şeklinde kesip içerisine nohut büyüklüğünde kıymalı karışımdan koyunuz.
  5. Karşılıklı kenarlarını ortadan birleştirerek bükünüz
  6. Kaynayan 6 bardak su içerisine 1 tatlı kaşığı tuz koyup 10 dakika mantıları  pişiriniz.
  7. İçerisine 1 su bardağı soğuk su koyduktan sonra ocağı kapatıp tencerenin kapağını kapatınız
  8. Siz bu arada sos kabında tereyağını eritip domates ve biber sosunu karıştırınız
  9. Derin bir tabağın içerisine 2 kepçe mantıdan alıp,üzerine sarımsaklı yoğurt döktükten sonra onun üzerine sosdan 2 yemek kaşığı döküp baharatlarını serpiştiriniz.
  10. Sevdiklerinizle beraber afiyet olsun
PÜF
Pişen mantının üzerine soğuk su döktükten sonra 10 dakika dinlendirdiğiniz mantıyı servise hazırlayınız.
NOT
Ben hamuru yoğurup açtım ve kıymalı harcı içerisine yerleştirdim.Eşim bükme işini yaptı.Kayın validem çok sık yaptığı için eşim öğrenmiş.Açıkcası benim annem Sinop mantısı yaptığı için biz bu mantıyı bilmiyoruz.Eşim için beraber yaptık ve afiyetle yedik.Hamurun diğer yarısını derin dondurucuya kaldırdım.Bize yarısı yetti, zira 5 tabak mantı çıktı.Tamamından sulu bir şekilde 10 tabak mantı çıkıyor.