9 Nisan 2015 Perşembe

PASTIRMALI-YUMURTALI DEVE PANCARI

Ege otlarıyla ünlü ,ancak karadeniz 'lide yabani ot çok yer .Karadeniz'de toplanan her ot soğanla kavrulur.İçerisine yumurta kırılır.Biz sabah kahvaltısında bu lezzetlerle kahvaltı yapmayı çok severiz.
Bahar ayının gelmesiyle pazar tezgahlarını süsleyen,otları satın almaktan çok mutlu oluyorum.Mor çiçekli bu bitkiye kaldırık otu/ ıspıt deniliyor.Benim babam deve pancarı derdi.Bafra'da çocukken baharda yerdik.
İstanbul'da babam Göztepe pazarında bulduğunda kiloyla alırdı.Annem ayıklarken elleri boyanırdı.Ben eldivenle köklerini kazıyorum.Bol suda birkaç kez yıkadıktan sonra sirkeli suda bekletiyorum.Bir santim kalınlığında doğrayıp düdüklü tencerede 5 dakika haşlıyorum.



 Yanında turşu ve şehriyeli pilavla servis yaptım.Çay ve taze ekmekle çok lezzetli oluyor.Tavsiye ederim.
 İlk çıktığındaki hali,daha sonra boyu uzadığında sapından kavurma,yaprağından sarma yapılır.

Yemeklik doğradığım soğanı sızma zeytinyağında kavurduktan sonra 5-6 dilim pastırmayı küçük parçalar halinde kesip 3 dakika beraber kavuruyorum

 İçerisine haşlanıp suyu sıkılan deve pancarını ekleyip 5 dakika kavurduktan sonra üzerine yumurta kırıp karıştıyorum
Tuz ve karabiberinide ekledikten sonra sıcak sıcak servis yapıyorum

MALZEMELER

  • 1/2 kg deve pancarı
  • 3 adet orta boy soğan
  • 1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 3-4 adet yumurta
  • 6-7 dilim pastırma
  • tuz,karabiber
NOT
Geçen hafta teyzem vefat etti.Kardeşimle Zonguldak'a gittik.Bizim oralarda eş dost yemek taşır.Cenaze evinde 1 hafta yemek pişmez.2. gün bir tencere yumurtalı ve bol soğanlı deve pancarı geldi.Biz bayram yaptık.Gerçi ben 1 hafta önce pişirmiştim ama kardeşim yememişti.Kardeşim o kadar mutlu oldu ki,getiren kişiyi kucaklayarak teşekkür etti.Annem ve babam öldükten sonra çok sık yiyemediğimiz bir lezzeti afiyetle yedik.Yapanın ellerine sağlık.Ölmüşlerinin canına değsin.

2 yorum:

  1. Merhabalar, ben de Bafralıyım. İlk defa D.Pancarı yemeği yapacağım için bilgi almak istedim ve siz çıktınız karşıma. Tarifinize teşekkürler. İlk deneyimim olacak.Esenlikle kalınız.Bafradan selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Bafra'ya sevgilerimle
    Adınızı belirtmemiş siniz sevgili takipçim

    YanıtlaSil