1 Mayıs 2015 Cuma

İTALYA GEZİSİ / BOLOGNA

Sevgili takipçilerim.18 Nisan 2015 tarihinde 7 gece konaklamalı İtalya gezisinin ilk şehri Bologna,
İstanbul'dan THY ile 2,40 saat de ulaştığımız,tarihi şehirde 3 saat geçirip Floransa'ya geçtik.Dönüş uçağımızda bu şehirden kalkacaktı.Ancak İstanbul / Atatürk Havaala'nın da 25.04 2015 tarihinde Milano uçağının motorunun alev alması sonucunda,bizim aynı tarih de buradan kalkacak akşam uçağımız iptal edildi.Bizleri THY bir gecede Bologna Havaalanı'ndaki FLY ON HOTEL ' de ağırladı.Dolayısıyla gezimiz 8 gece konaklamalı oldu.
BOLOGNA 11 yüzyılda kurulmuş ortaçağ kasabası.Binaların çoğunluğu  kırmızı tuğlalarla örüldüğü için
 ( Kızıl şehir )adını alıyor.Tarihi Bologna Üniversitesi DANTE ,KOPERNİK  VE  ERASMUS gibi dahileri yetiştirmiş.Bolonez sos buradan adını alıyor.Piazza Maggiore Meydanı ,Neptün Çeşmesi ve Podestan Sarayı görülmeye değer yerler.Meydana giderken kemerler altından geçiliyor.Sağlı sollu kemerler (revak) ilgimi çok çekti.Zira binalar kemerler üzerinde duruyor.Burada zincir mağazalar,barlar şarap evleri bulunuyor.
Burada tarihe önem verildiğini gördüm.Zira bizde çoktan yok olan bu sokak lambaları burada hakimiyetini koruyordu.Öğlen 13 ile 16 saatleri arasında bütün dükkanların kapalı olması beni şaşırttı.Akdeniz ülkesinin siesta saatiymiş.Ben çocukluğumda hatırlarım.Sinop'ta yaz aylarında kamu dairelerinde çalışanlarında öğle saatlerinde saat 16 ya kadar işten eve geldiklerini,Teyzem o zaman YSE ( yol,su elektrik ) de çalışırdı Temmuz ve Ağustos aylarında eve gelir bizi denize götürürdü .Sanırım sene 1970 gb.Bologna'da bizde o saatlerde bulunduk.Fotoğrafları izlerseniz sokakların boş olduğunu göreceksiniz.Meydanlarda ise bizim gibi turistler bulunuyordu.Burada Avrupa nın en ünlü Ortapedi Hastanesi bulunuyor.Çünkü futboluyla ünlü İtalya'nın futbolcuları ayak ve kol ameliyatlarını burada oluyorlarmış.Bizim futbolcularımızda burada tedavi olmuşlar.Binek arabalar çok az  ve oldukca mütavazı küçük arabalar ,halkı toplu taşımı kullanıyor.Hatta bizde 30 sene önce İstanbul'da kullandığımız traleybüsler  dikkatimi çekti.Gökyüzündeki kabloların bir kısmı o araçlara ait,Bologna İtalya'nın ortasında bulunduğu  için tren ağı çok gelişmiş.Her şehire trenle gidiliyor.

 İstanbul'da banliyö trenlerini çok sık kullanırdık.Evlerimiz hep tren istasyonlarına yakındı.Suadiye,Göztepe geçen seneye kadar İdeal tepeye arabamla gider oradan trene biner Söğütlü Çeşmeye giderdim.Metrobüse biner karşıya geçerdim.Şimdi raylar sökülmüş yollar sessizliğe bürünmüş .İçim acıdı.Biz çok lüksüz galiba....












3 yorum:

  1. Canım fotoğraflarında yazın da bir harika zevkle okudum :)

    YanıtlaSil
  2. Fatoş'cuğum beğendiğine sevindim canım

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, tesadüfen limon likörü tarifinizi gördüm. Hemen bugun ilk aşamayı bitirdim. Tarifleriniz cok güzel. Değişik likör tarifleriniz var mı? Nerden bulabilirim? Teşekkürler

    YanıtlaSil