15 Mayıs 2015 Cuma

ITALYA SEYAHATİ--SAN GIMIGNANO/ Toscana

 Orda, bir kasaba var uzakta,yüksek kuleleri ile muhteşem bir manzarayla karşılaşınca,çok heyacanlandım.Hemen otobüsten aşağıya inmek istedim.Rehberden rica ettim.Fotoğraf çekmek için, rehber de 5 dakika hepimize izin verdi
.Seneler önce televizyonda Toscana vadisini izlemiştim.Yemek kültürü ve şarapları,üzüm bağlarını yerinde görmek Bu vadiye hayran olmak için bir nedendi benim için.Orta çağ gizemini koruyan şehre hayran olmamak elde değildi..
 Şehrin girişinde tur otobüsümüzden indik.400 m yürüdükten sonra kasabanın kale kapısından içeriye girdik.
 San Gimignano 12-13 yy da kurulmuş.Orta Çağ Kasabası.UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır.Yüksek kuleleriyle ünlü olan yerde,kasabanın ileri gelenleri evlerini yüksek kule mimarisi ile yaptırarak,gücün kendisinde olduğunu kanıtlarlarmış.Hatta Floransa'ya bile kafa tutmuşlar.Günümüzde ayakta kalan 14 kule bulunmaktadır.
 Piazza Cisterne ( Sarnıç Meydanı ) bu meydanda Toscana Vadisi şarabını  içmeden dönemezdim.Özellikle beyaz şarabı ile ünlü ... Kısıtlı sürede 15 dakika oturarak  kırmızı şarap içtik.Yanımda yol arkadaşım Nermin 'le beraber.Aslında yudumların keyfini çıkarmak isterdim.

 Büyük kuleli evlerden bir tanesini görüntüledim.Bu arada ayakta dilim Margarita pizzası yiyerek,zaman la yarışmak zorunda kaldım.
İngiltere Kraliçesinin beğendiği ve adıyla anılan margarita pizza yı açıkcası bilirim ama kendi ülkemde pek tercih etmezdim.Çünkü üç malzemeli ( mozerella,fesleğen,domates sosu )İtalya Bayrağının renkleri.Ama oranın suyundan mı?Peynirinden mi? Muhteşem bir lezzet di.Kraliçenin beğendiği kadar varmış doğrusu..
 Oldukca dar sokaklarda yürümenin keyfini yaşadım.Her sokağın sonu üzüm bağlarının olduğu Toscana Vadisini görüyordu.
 Dünya ödüllü dondurmacısından( gelateria ) böğürtlenli ve karamelli dondurma yemeden olmazdı değilmi?
Rehberimiz bize parmesan peynir çeşitlerini tattırdı .Ben yedim eşim yemeden olmazdı.100 gr türüf mantarlı parmesan aldım.Toscana şarabı aldım.
 Arabamıza gitmeden tekrar vadiyi ,üzüm bağlarını fotoğrafladım.Gözlerim dolarak ayrılmak zorunda kaldım.Ben sanki oralarda yaşamış hissettim kendimi.Gezimizin ikinci gününde guruptan ayrılarak
                     Yüksek kuleli binalarıyla orta çağın Manhatten 'ı ( USA )gibi
zaman zaman yalnız başıma dar sokakları gezdim.Beni ayaklarım oralara sürükledi.Ben geçmiş yaşamın olduğuna inanırım.
Belkide ???????
 Neden olmasın....

3 yorum:

  1. Semihalciğim İtalyaya gitmeden önce yazını okuyup rehber olarak kullanabiliriz. Kalemine sağlık çok gzüel yazmışsın canım.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir anlatım, gezmiş, görmüş, yemiş ve içmiş kadar oldum. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. güzel görüşlerinize teşekkür ederim.Fatoş 'cuğum ve Sühendan 'cığım

    YanıtlaSil