28 Temmuz 2015 Salı

VURMA KARALAHANA ÇORBASI


Dün akşam Antalya 'da pide yerken yan masada ki müşteriler  karalahana çorbası istediler.Yaz ayında ben bu çorbayı tercih etmem genellikle ama aklıma geldi. Bloğumda paylaşmak istedim.Mayıs ayı başında İstanbul'da yapmıştım.Ancak yazabildim.


















 MALZEMELER

  • 1 bağ karalahana
  • 1 çay bardağı kuru barbunya
  • 1 çay bardağı mısır yarması
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı mısır unu
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
  1. Lahanaları yıkayıp incecik kıyınız
  2. Akşamdan ıslatılan barbunya ve mısır yarmasını düdüklü tencereye karalahana ve yemeklik doğranan soğanla beraber karıştırınız.
  3. Üzerine 3 su bardağı su ve tuz ekleyip.30 dakika pişiriniz.
  4. Pişen lahanayı el blendere ile karıştırınız.İçerisine yavaş yavaş mısır ununu ekleyerek karıştırmaya devam ediniz.
  5. Lahanalar püre olana kadar çırpmaya devam ediniz.
  6. Tavada tereyağını kızdırıp içerisine pul biberi ekleyiniz.Çorbanın üzerine döküp mısır ekmeği ile beraber servis yapınız.
  7. Sevdiklerinizle beraber afiyet olsun
PÜF
Lahanalar yumuşayana kadar pişirilmelidir.
NOT
Rahmetli babam çok severdi.Nurlarda yatsın .Kışın her hafta annem pişirirdi.Genellikle  içerisine iç yağı konularak yapılır.Bu arada bir anımızı anlatmak isterim.Suadiye'de  otururken bu çorbayı annem iç yağı ile yapardı.Yan komşu bir gün siz ne pişiriyorsunuz diye bize sordu.Onlar Tarsus'lulardı.Lahana kokusunu bilmiyorlardı.Sonraları bizde de yavaş yavaş içerisine iç yağı konulmadan pişirildi.
Rahmetli halam lahanayı firfilika ile püre yapardı.O zamanlarda 40 sene önce el blendere yoktu.Ama annem kek mikseri ile vururdu.Biz bu çorbaya vurma lahana çorbası deriz.
Firfilika ucu el blendere şeklinde özel bir ağaçtan yapılmış 40 cm uzunluğunda 2 parmak kalınlığında oklavaya verilen addır.İki avuç içerisinde mekanik çevrilerek lahanalar püre edilirdi.




3 yorum:

  1. Firfilika çam ağacından uc çatal kısmından kesilip ocakta pişirilerek sertleştirilen bir karadeniz li laz icadıdır.olmazsa olmazıdır Karadeniz uşaklarının ALLAH onlardan razı olsun

    YanıtlaSil
  2. o icadın adı "GUDAL" dır arkadaşlar

    YanıtlaSil
  3. Evet gudal da deniyor.Ancak benim çocukluğumdan beri ailem den firfilika olarak öğrendim.İlginize teşekkür ederim

    YanıtlaSil