30 Ağustos 2015 Pazar

BİBERLİ EKMEK / ANTAKYA YÖRESİ

Sevgili takipcilerim.Geçen ay kumsaldaki arkadaşlarıma yapıp götürdüğüm .Bu lezzet gerçekten çok güzel oldu.Seneler önce İskenderun'lu ev arkadaşım Nurten'in annesi yapıp bize göndermişti.Ben çok beğenmiştim.35 sene önceydi.Şimdi rahmetli olan teyzemin yaptığı lezzeti yakaladım galiba.Mekanı Cennet olsun.

Hamur 1 saat mayalanırsa güzel oluyor.

 Kırmızı biberle beraber kuru soğanı rondodan çok çamurlaşmadan çekiniz.İçerisine diğer malzemeleri ekleyiniz
                                          İç malzemenin görüntüsü bu şekilde olmalıdır.
 Mayalı hamuru yağlanmış tepsiye elinizle yayınız.Üzerine iç harcı kaşıkla koyup tersiyle düzeltiniz.
 Önceden 220 derecede ısıtılan fırında 10-15 dakika pişiriniz.Fazla pişirmeyiniz.Hamuru kuru olur.
 İlk sıcaklığı geçtikten sonra dilimleyiniz.Sıcak veya soğuk da yenebilen lezzetli ekmek hazır.
 MALZEMELER
(10-15 kişilik)

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 4-5 su bardağı un
İç Malzemeler
  • 3 adet kırmızı biber
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 su bardağı lor peynir
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 3 yemek kaşığı susam
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası.( ben isot salçası kullandım)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Salça ve lor peynirde tuz yoksa damak tadınıza göre tuz ekleyiniz.
YAPILIŞI
  1. Hamur malzemelerini derin bir kapta unu  sonra ekleyecek şekilde karıştırınız.Un 4 su bardağı yeterli oluyor.Sizce yeterli olmazsa ele yapışmayacak şekilde unu ekleyerek hamuru yoğurunuz.Üzerini örtüp sıcak yerde 1 saat mayalanması için bekleyiniz.
  2. Kırmızı biberlerin çekirdeklerini çıkarıp enine ve boyuna kesiniz.Soğanın kabuklarını soyduktan sonra dörde bölünüz.
  3. Mutfak robotunda soğanla biberi beraber çekiniz.Salça haline getirmeyiniz.Şekilde ki gibi
  4. İçerisine diğer malzemeleri ekleyip kaşıkla karıştırınız.
  5. Mayalanan hamuru yağlanmış büyük boy tepsiye kalınlığı 1 cm olacak şekilde elinizle bastırarak döşeyiniz.
  6. Üzerine kaşıkla iç harcı bir kaç yere döküp kaşığın tersi ile düzeltiniz.
  7. Önceden 220 derece ısıtılan sıcak fırında 10-15 dakika pişiriniz.Mayalı ekmekler yüksek sıcaklıkta hemen pişirilirse kuru olmaz.
  8. Pişen ekmeğinizin ilk sıcaklığı geçtikten sonra dilimlere kesiniz.
  9. Yanında ayran yada çayla beraber servis yapınız.
  10. Sevdiklerinizle beraber afiyet olsun.
PÜF
Mayasının çabuk gelmesini istiyorsanız.Fırında 50 derece sıcaklıkta 15 dakika bekletebilirsiniz.Antalya yazın çok sıcak olduğu için mutfakta hemen mayalanıyor.
NOT
Bu malzeme ile ben bir büyük birde küçük boy tepsiyle yaptım.Kalan hamuru ve iç malzemeyi sonrada kullanmak üzere derin dondurucuda saklayabilirsiniz.



1 yorum:

  1. Semihalcigim yaptigin biberli ekmegin cok lezzetli olduguna eminim , cunku senin elinin degip de tadi guzel olmayan bir yemek pisirdigini hatirlamiyorum Öpuyorum seni

    Nurten

    YanıtlaSil