27 Aralık 2015 Pazar

ARPA ŞEHRİYE YATAĞINDA HİNDİ TANDIR







2015 yeni yıl yemeğinde Ankara 'daydık.Eltim Nurgül bu güzel hindiyi yapmıştı.Gecikmeli olarak sizlerle yapılışını paylaşmak istedim.Kendi yorumlarımı da ekleyerek.


MALZEMELER

  • Yarım hindi
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 paket arpa şehriye
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Sos Malzemesi ( hindiyi fırına verirken üzerine sürmek için )
  • 1 limonun suyu ( yarım çay bardağı )
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
  1. Hindiyi tütsüledikten sonra iyice yıkayınız.
  2. Derin bir tencereye alınız.Soğanı dörde bölüp tencereye alınız..Üzerini geçene kadar üzerine 5 su bardağı su  ve üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyiniz..
  3. Orta hararetli tencerede 1 saat haşlayınız.
  4. Hindiyi fırın tepsisine alınız.
  5. Üzerine limon suyu bal ve tuz karışımını sürünüz.( karamel olması için )Tepsinin içerisine hindi suyundan 2 kepçe koyunuz.
  6. Önceden 220 derece ısıtılan  fırında üzeri kızarana ve içi pişene kadar pişiriniz.
  7. Hindi suyundan 3 su bardağı tencereye alınız.Su kaynadıktan sonra 2 su bardağı arpa şehriyeyi içerisine dökünüz.Baharatları ve tuzunu da ekledikten sonra ocağın altını kısınız.Kısık ateş de 10 dakika pişiriniz.15 dakika demlendiriniz.Et suyunun  yağı yeterli gelmezse, tereyağı ekleyiniz.
  8. SAĞLIK VE MUTLULUKLA YENİ YILINIZ SEVDİKLERİNİZLE BERABER KUTLU OLSUN
PÜF
Hindi geç pişen kümes hayvanıdır.Haşlama süresini uzatabilirsiniz.Ancak fırında 1 saatden fazla pişirmeyiniz.Kuru hindi lezzetli olmayacaktır.