Geleneksel Türk mutfağının baş yemeği olan kuru fasulyenin ağır ateş deki lezzetidir.Güveç.Güveç kaplar kil den yapılır.Geç ısınan geç soğuyan bu kaplardan hemen her evde bulunur.Eğer vaktiniz varsa bu kapta pişirin kuru fasulyeyi.Yanında turşu ve pilav olmazsa olmazıdır.
Üzerine ıslatılıp buruşturulan fırın kağıdı ve kapak ile kapatınız.Kısık ateşde 2 saat pişirmeye bırakınız.Bir saat sonra tuz ve baharat ekleyiniz .Suyunu kontrol ediniz.Eksikse üzerine sıcak su ekleyiniz.Ocağı kapattıktan 30 dakika sonra servis yapınız.Bu zaman zarfında yemek dinlenir.
MALZEMELER
- 2 su bardağı dolusu kuru Ladik fasulyesi
- 1 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 adet kuru acı sivri biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- El değirmeninden karabiber.
PÜF
Uzun süre kullanmadığınız güveç kaplarda yemek yapmadan önce su içerisinde 15 dakika bekletiniz.Tencerenin çatlamasını önlersiniz.
Akşamdan bol su içerisinde kuru fasulyeye biraz tuz ekleyerek bekletiniz.Sabah süzdükten sonra pişirmeye alınız.
NOT
Selma ablam bana Ladik fasulyesi getirmişti.Bu fasulye meşhur İspir fasulyesi büyüklüğünde ve çabuk pişiyor.Her yörenin kendi fasulyesi var.Elinizde hangi fasulye varsa onunla pişiriniz.Ben Ladik doğumluyum Doğum yerime gitmesem de biraz reklam yapayım dedim.Sevdiklerinizle beraber afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder