2 Mart 2016 Çarşamba

VERONA & GARDA GÖLÜ / ITALYA

Sabah kahvaltıdan sonra 3 gün kaldığımız Roma 'daki otelimizden ayrıldık.Otobüs deki  yerlerimize yerleştik.Sabah trafiği olduğu için Roma' nın şehir merkezinden otobana çıkmak yaklaşık bir saat aldı.İstanbul'dan beş gündür ayrıydım .Trafiği o ana kadar hissetmemiştim.Birden İstanbul'u hatırladım.

Po Ova'sı

 İtalya' nın ortasından kuzeye gidiyorduk.Aynı yolu ikinci kez gidiyorduk.Bologna'dan Floransa 'ya geçtiğimiz gün hafta sonu olduğu için yol boştu.Bu gün  hafta içi yol tırlarla dolu.Ben kendi ülkemde görmediğim bir trafik kuralına tanık  oldum.Yol iki şeritli sağdan tırlar ve otobüsler gidiyor.Sol şeritden ise tur otobüsleri ve otomobiller gidiyor.Tırlar birbirini asla sollamıyor.Bugün GARDA & VERONA gezildikten sonra akşam Padova'daki otelimize yerleşeceğiz.Uzun ve yorucu bir gün.


 Rehberimiz geçtiğimiz yerler hakkında bilgi veriyor.İtalya'nın en büyük ovası PO OVASI bulmacalardan bildiğimiz ova nın uzunluğu yaklaşık 450 km .Otobüsten fotoğrafladığım su kanalı ve çiflik evi  Po Ova'sında bulunuyor.


 Uzun bir yolculuktan sonra GARDA GÖLÜ 'ne ulaştık.İtalya ' nın zenginleri Kuzeyde yaşarlarmış.Zenginlerin yazlık evlerinin olduğu bu yer henüz Nisan ayı olduğu için evler kapalı.Genellikle hafta sonları yakınlardan evlerine gelenler oluyormuş.
Scaligero Kalesi

 Kasabaya KALE nin içerisinden giriliyor.Taşıt trafiğine kapalı.GARDA GÖLÜ ALP 'lerin buzullarının erimesi ile oluşan İtalya 'nın en büyük  gölü.Etrafında şirin kafeler ve evler bulunuyor.Gölde ördekler ve kuğular yüzüyor.



 Oda ne ? Ördek kuluçkada .Anne ördek yumurtaların üzerinde baba ördek gezintide ...Tam terside olabilir.Anne ördek görevi ,babaya kısa süreliğine bırakmış da olabilir....




Karşı kıyı görünüyor.İSVİÇRE ve ALP 'LER üzerinde karlarıyla.



 Gölün güney kısmında eski ve büyük binalar ve iskele bulunuyor.İsteyenler sürat teknesi ile gölün etrafını dolaşabileceklerdi.Ama 2 saat lık sürede etrafını yürüyerek gezmek ve muhteşem celato( dondurma ) yemek bana daha cazip geldi.


                    Yürüyerek otobüsümüze giderken fotoğraftaki park ta .ilginç  peysaj verilmiş ağaçlar bulunuyordu.



Garda 'dan 30 km sonra VERONA Şehrine vardık.Otobüslerden şehrin dışında indik .
VERONA İtalya' nın kuzey doğusunda yer alan en eski şehirlerinden biri.Adige Nehri üzerinde kurulan bu şehir kültür ve eğlence şehri..
Roma'lılar döneminden yapılmış olan Arena

                                                           Arena Di Verona
Dünyanın 3. büyük amfitiyatrosu,MS::30YY da insaatına başlanmış.Yakın zamana kadar akustiği yeterli oluyormuş.Bir kaç senedir ses düzeni elektrikle sağlanmaya başlanmış.Opera ve tiyatro gösterileri yazın bu arenada yapılıyormuş.Ben bir tiyatro sevdalısı olarak yazın gelip bir oyun izlemek isterim.Tadilat yapılıyordu içerisine giremedik.Gezmek içinde vaktimiz yoktu açıkcası.
                                             ARENA Bra Meydanında bulunuyor.

 Erbe Meydan'ında cafeler ,hediyelik eşya satan standlar ve restoranlar bulunuyordu.
                                                             Tiyatro afişi.. izlemek isterdim.

İngiliz yazar Shakespeare' in eseri , Romeo ve Juliet ' in evi saat 18 de kapandığı için yetişemedik.Dışarıdan fotoğraflamak zorunda kaldım.
 Verona 'da ilk bankanın olduğu yerdeyiz.Taşları o dönemden, meşhur mağazalarının olduğu cadde ,şimdi Zara mağazası bulunuyor.VERONA Şehri'nin yerdeki haritası Roma'lılar döneminden
 Valilik binasının önünde bir hareket var.Siyah giyinmiş beyler ve hanımefendiler ellerinde kırmızı mum.Bir öğretmen eylemi sosyal statülerinin yükselmesi için sessizce 15 dakika ayakta toplandılar.Etraflarında bir kaç gazeteci ve bizim gezi grubu fotoğrafladı.Emekli öğretmen olarak içim acıdı neden? kendi yurdumda böyle eylemler yapamıyorduk? Neden?
Sosyal devlet olmak bir başka .....
Verona Adige Nehri üzerinde kurulmuş Kültürel mimari ve Tarihi eserleri ile UNESCO tarafından Dünya Mirası
Ben çok beğendim.Kültürel ve sosyal bir şehir.Tekrar gelmek isterim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder