24 Şubat 2016 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI BEYAZ LAHANA SARMASI

Zeytinyağlı beyaz lahana sarmasını çok severim ama sarması zor geldiği için yapamazdım.Kardeşimin kayınvalidesi Yüksel teyze bu yıl başında yapmıştı.Ben saramadığımı söyledim.Sardığım zamanda çok kalın oluyor deyince kendisi kenarlarını kapatmadığını söyledi.Bu fikir benim çok hoşuma gitti.Zira etlisini kapatmadan yapıyordum.
Sarma lahana seçmek önemli gevşek ve orta boy olmalı.Onun için lahanaya elinizle bastırdığınızda yumuşak ve içeriye gömülüyorsa sarmalıktır.Lahanayı güzelce yıkadıktan sonra kök kısmını keskin bıçakla içeriye doğru daire şeklinde kesiniz.Yaprakları açılacaktır.Büyük bir tencerenin yarısına kadar su ve tuz koyup kaynatınız.Yaprakları içerisine daldırıp 3 dakika beklettikten sonra hemen soğuk suya alınız.Haşlanan yaprakları üç parmak kalınlığında kesiniz.Uzunluğunu sararken ayarlayıp kesiniz.İki dolama yaptıktan sonra kesmeniz uygundur.
Dolma serviste ince limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenmelidir.Sarmanın en önemli püf noktası bu gün pişirilir ertesi gün servis tabağına alınıp yenmelidir.Zeytinyağlıların lezzeti bir gün sonra çok daha güzel olur.





                                 Haşlanan yaprakların süzgeçde fazla suyu alınmalıdır.

Sarmaların kenar kısımları kapatılmadığı için sıkı şekilde tencereye yerleştirilmelidir.Üzerine kapak ve üzerini geçene kadar su ve tuz eklenip önce harlı sonra kısık ateşde 20 dakika pişirilmelidir.Suyu kontrol ediniz.Piştikten sonra tencerenin ağzını açık soğutunuz.Sonra buzdolabında bir gün beklettikten sonra tabağa alınız.Ilık ve sıcakken yapılırsa dolma dağılır.

Pişirme süresi önemlidir.Yapraklar haşlandığı ve içide orta pişirildiği için 20 dakikayı geçirmeyiniz.Bu süre çelik tencere süresi için verilmiştir.

İÇ PİLAVIN YAPILMASI

  1. Soğanlar incecik doğranır.Zeytinyağında fıstık ve yıkanıp süzülen pirinçlerle beraber kavrulur.Kavrulurken içerisine tuz atınız ki pirinçler kırılmasın.5 dakika kavrulma işleminden sonra yıkanıp süzülen kuş üzümleri eklenir.İçerisine 1 çay bardağı sıcak su eklenir.Kapağı kapatılıp kısık ateş de suyu çekilene kadar pişirilir.( yaklaşık 10 dakika )
  2. İçerisine baharatlar konulduktan sonra ağzı açık soğutulur
  3. Soğutulan iç hazırlanan yapraklara bir tatlı kaşığı doldurulur.
MALZEMELER
  • Bir orta boy beyaz lahana ( bizim memleket de kelem denir )
  • 1 çay bardağı dolusu sızma zeytinyağı
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık (çam fıstığı )
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çorba kaşığı kuru veya incecik doğranmış nane
  • Süslemek için maydanoz ve limon
  • AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder