27 Şubat 2015 Cuma

GÜN MÖNÜSÜ


Sevgili apartman komşum Nursel bizi pilates den sonra çaya davet etti.Mönüde,
Kısır (Işılay hanım yapmıştı)
Peynirli Börek
Tatlı çay kurabiyesi
Zeytinyağlı bamya
Erzurum Ketesi ( Nermin hanım yapmıştı )
Bulgurlu,patlıcan ve kara lahana dolması
Yoğurtlu havuç tarator
Çok güzel bir gün geçirdik.Herkesin ellerine sağlık




25 Şubat 2015 Çarşamba

BİR HAMUR ÜÇ ÇEŞİT KURABİYE

Bir kurabiye hamurundan haşhaşlı,tahinli ve çikolatalı  üç çeşit bir tabak dolusu tatlı ve tuzlu pratik kurabiye tarifi,misafirlerinize 30 dakikada hazırlayacağınız karışık kurabiyeleri ,çay servisinde sevdiklerinizle paylaşınız.Ben 28 adet kurabiye yaptım.Bu işin püf noktası hamura bir cimdik tuz atınız


Fırından çıkan kurabiye bir servis tabağını doldurdu.


 Yoğurt,yumurta ,süt ,tereyağı ve zeytinyağını derin bir kapta karıştırınız.
 Karışımın içerisine un ve kabartma tuzunu katıp ele yapışmaya hamur elde ediniz.2 bardak undan sonra eklemelerinizi azar azar yapınız .(Ben makinada yoğurdum.)Yoğurulan hamuru buzdolabında 10 dakika dinlendiriniz.Dinlendirilen kurabiye hamurları kolay şekil alır.
 Buzdolabında dinlenen hamuru üç bezeye bölünüz.

 Şekildeki gibi uzunlamasına açılan hamurun ortasına tahin ve ceviz karışımını yerleştiriniz.Enlemesine yuvarlayıp rulo şekli veriniz .Bıçakla iki parmak genişliğinde kesiniz.Fırın kağıdı serili tepsiye yerleştiriniz.Diğer ikinci bezeyi de uzunlamasına açıp ortasına ezilmiş haşhaş ve zeytinyağı karışımını sürünüz.Zeytin ezmesi veya biber salçası da sürebilirsiniz.Yumurta akına batırıp sonra susamda çevirip tepsiye sıralayınız
 Diğer üçüncü hamuru daire şeklinde açınız.Önce dörde sonra her bir üçgeni üçe kesiniz.Bıçakla üçgenleri aralıklı şekildeki gibi zafer işareti şeklinde 1 cm lik kesikler atınız.Ortasına çikolatalı fındık ezmesi sürünüz .Sonra geniş tarafından enlemesine yuvarlayınız.Kesiklerden, iç malzeme kafes şeklinde görünecektir.Bu şekli ben, blog takipcim Oksana Borisova dan öğrendim Kendisine teşekkür ederim
Önceden 170 derece ısıtılan fırında üzeri pembeleşene kadar 15 dakika pişiriniz.

MALZEMELER
Hamur Malzemesi

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı zeytinyağı ( başka sıvı yağda kullanabilirsiniz )
  • 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 veya 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tuzu
  • Bir cimdik tuz
İç Malzemesi
  • 2 yemek kaşığı tahin ile 3 adet ezilmiş ceviz içi ve 2 yemek kaşığı toz şeker karışımı
  • 2 yemek kaşığı ezilmiş haşhaş ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı karışımı
  • 4 yemek kaşığı çikolatalı fındık ezmesi
  • Üzeri için;
  •  1 yemek kaşığı susam  
  •  bir adet yumurta akı

24 Şubat 2015 Salı

HİNDİSTAN CEVİZLİ İRMİK PUDİNGİ






MALZEMELER

  • 5 su bardağı süt
  • 9 yemek kaşığı dolusu ( silme ) toz şeker
  • 9 yemek kaşığı dolusu ( silme ) irmik
  • 3 yemek kaşığı dolusu hindistan cevizi
  • 1 çay bardağı dolusu gül reçeli veya çilek reçeli
YAPILIŞI
  1. Derin bir tencerenin içerisinde şeker ,sütle beraber kaynatılır.
  2. İçerisine irmik ve hindistan cevizi eklenir.Karıştırılarak katılaşana kadar pişirilir.
  3. Islatılmış puding kaplarına boşaltılr.Dikdörtgen borcamda olur.
  4. Ilındıktan sonra buzdolabında 5-6 saat bekletilir.
  5. Serviste üzerine kaşıkla reçel eklenir.
  6. Sevdiklerinizle beraber tatlı günler dilerim
PÜF
İrmik bir taşım kaynatılınca ocaktan alınmalıdır.Eğer çok katı olursa içerisine süt ekleyiniz.
NOT
Ben üzerine kendi yaptığım gelincik reçelini ekledim.Üzerine çikolatalı sosta çok yakışıyor.

19 Şubat 2015 Perşembe

AY ÇEKİRDEKLİ HAŞHAŞLI ÇÖREK

Arkadaşlarıma yaptığım bu çörek beğeni aldı.Yapımı olduk ca kolay denemenizi öneririm.





Un,maya,tuz,zeytinyağı süt ve su beraber yoğurulur.Üzeri kapatılarak mayası için 45 dakika bekletilir



 Mayası gelen hamur,yuvarlanarak 4 eşit parçada bezelere ayrılır
 Her bir beze 20 cm çapında açılır ve üzerine erimiş tereyağı sürülür
 En üstekinin üzerine yağ sürülmez.Sonra tekrar yoğurulan yağlı hamur 2 eşit bezeye ayrılır.

Pişirme kağıdı üzerinde açılan hamurun üzerine yağla karışık olan kavrulmuş haşhaş sürülür.
 Diğer hamurda aynı büyüklükte açılır.Haşhaş sürülü hamurun üzerine konur.Kağıt dikkatli bir şekilde üzerindeki hamurlarla beraber fırın tepsisine alınır

 Hamurun ortasına bastırarak bardak konur.Bıçakla bardağın kenarından 4 eşit parçaya ayrılır
 Her 4 parçada bıçakla 4 parçaya kesilir.Toplam 16 üçgen parça oluşur.
 Her bir üçgeni kendi etrafında 3 kez burunuz.Yanındakinide ters yönde burduktan sonra ikisinin uçlarını birleştiriniz.Ortasındaki bardağı alıp üzerine ay çekirdeklerini yerleştiriniz
Önceden 200 derece ısıtılan fırında 15-20 dakika pişiriniz.Üzerine yumurta sarısı yerine kalan tereyağını sürünüz

Pişirilen çörek düz geniş bir servis tabağına ,kağıt altdan çekilerek yerleştiriniz

MALZEMELER

  • 3 su bardağı un
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 paket kuru maya
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • Alabildiği kadar su , ben bir çay bardağı ekledim.Siz ele yapışmayan hamur olana kadar su ekleyebilirsiniz
  • 2 yemek kaşığı ay çekirdeği içi
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı kavrulmuş haşhaş 3 yemek kaşığı sıvı yağla karışacak. 
PÜF
Hamur mayalı olduğu için kızgın fırında pişirilmelidir
NOT
Hamurun bu şeklini yurt dışındaki yabancı bir bloktan aldım.TV de içerisini çikolatalı yapan bir hanımı izledim.Yazarlığını yaptığım bir yemek sitesinde içerisini taratorlu yapmışlardı.Yazdan beri , bu şekli uygulamak istiyordum.Günümde arkadaşlarıma haşhaşlı olarak yaptım.Çok lezzetli oldu denemenizi öneririm
Sevdiklerinizle beraber afiyet olsun.

GÜN MÖNÜSÜ

                                                   AY ÇEKİRDEKLİ  HAŞHAŞLI ÇÖREK
                                             MISIR UNLU DÜĞME KURABİYE
                                                   ÇİÇEK DESENLİ PEYNİRLİ TART
                                          KARALAHANA YEMEĞİ ( Babam için yaptım )
                                                        KURU FASULYE PASTASI
                                                       BOŞNAK BÖREĞİ
                                                      HİBEŞLİ KARNABAHAR
                                       Öğretmen arkadaşlarımla beraber toplandığımız gün bendeydi.Ben de onlara bloğum da  olan mönü den tariflerimi yaptım.Karlı bir günde keyifli çay saati geçirdik.Ayaklarına sağlık

18 Şubat 2015 Çarşamba

PIRASA KAVURMASI

Çok lezzetli bir atıştırmalık olan pırasa kavurmasını ekmek üzerinde servis yapabilirsiniz.Özellikle pazar günü kahvaltılarında içerisine yumurta kırarak pişirirseniz çok lezzetli olduğunu farkedeceksiniz


Pırasaları incecik halka şeklinde doğrayınız





Ben pırasa kavurmasını, yanında tam buğday ekmeği ile servis yaptım.
MALZEMELER

  • 1/2 kg pırasa
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • karabiber,tuz ( damak tadınıza göre )
YAPILIŞI
  1. Pırasaları bol suda yıkadıktan sonra incecik doğrayınız
  2. Biberlerin çekirdeklerini aldıktan sonra incecik doğrayınız
  3. Kuru soğanları jülyen ( yarım ay şeklinde ) doğrayınız
  4. Sarımsakları incecik kıyınız
  5. Geniş bir tavada yağ ile soğanı kavurunuz.İçerisine sarımsak ve biberleride ekleyip kavurduktan sonra pırasalarla kavurmaya devam ediniz.
  6. Pırasaları ekledikten sonra 10 dakika kavurmaya devam ediniz.Karabiber ve tuzunu ekleyiniz.
  7. Suyu kalmayınca ağzını kapatıp 20 dakika dinlendiriniz.Sıcak veya soğuk olarak servis yapınız
PÜF
Pırasalar ince doğranırsa çabuk pişerler
NOT
Yanında köy ekmeği veya tam buğday ekmeği ile servis yapınız.

DOĞUM GÜNÜ YEMEĞİ


Eşimin doğum günü yemeğinde ,sağlıklı ve hafif yemekler yaptım.Konuklarımız doktor ve eczacılardan oluşuyordu ,

MÖNÜ LİSTESİ

Portakallı tavuk
Zerdaçallı ,kırmızı biberli bulgur pilavı
Pırasa kavurması
Yulaf kepekli kabak muflin
Balzamik soslu kış salatası salata
Sarımsaklı yoğurtlu pancar
Ispanaklı muflin
Portakallı doğum günü pastası






                                            PORTAKALLI DOĞUM GÜNÜ PASTASI
                                         YULAF KEPEKLİ KABAKLI MUFLİN
                                                          ISPANAKLI SUFLE
                                                       PORTAKALLI TAVUK
                                                        BALZAMİK SOSLU  KIŞ SALATASI
                                              SARIMSAKLI YOĞURTLU PANCAR

12 Şubat 2015 Perşembe

YOĞURTLU KIYMA






MALZEMELER

  • 250 gr dana kıyma
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı ,tuz
  • Taze çekilmiş karabiber
  • 3 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
YAPILIŞI
  1. Kıymayı az su ile beraber kavurunuz.İçerisine tuz,ezilmiş sarımsak,kimyon ve karabiberi ekleyiniz
  2. Yoğurdu yumurta ile homojen kıvamda çırpınız
  3. Kavrulan kıyma ile karıştırınız.Ocağın altını kapatıp ,servis tabağına alınız
  4. Zeytinyağını tavada ısıtıp içerisine toz kırmızı biberi ekledikten sonra yoğurtlu kıymanın üzerine döküp maydanoz yaprakları ile servis yapınız
NOT
Farklı lezzet arayanların damak tadına göre çok güzel bir tarif